Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Verwachtingen Microsoft Build 2014 hoog

Computable Expert

ir. Maarten Sikkema
Technisch Directeur, Macaw Nederland. Expert van Computable voor het topic Development.

Minder dan een jaar na de vorige editie organiseert Microsoft alweer een nieuwe Build Conference. Net als vorig jaar is de locatie San Francisco, een prima keuze, want het is prima toeven in deze stad. Helaas werkt het weer niet mee, want in Nederland was het de afgelopen dagen veel warmer dan in San Francisco. Maar dat mag de (voor)pret niet drukken.

Nog voor de eerste dag van deze conference zijn de belangrijkste onderwerpen wel al duidelijk: het zal vandaag vooral gaan over Windows Azure en Windows Phone 8.1. In het programma dat nu bekend is, zijn dat meest prominente onderwerpen. De keynote morgen zal zeker gegeven worden door de nieuwe ceo Satya Nadella.

Verder is het nog speculeren. We verwachten natuurlijk een belangrijk optreden van Scott Guthrie, die nu de leiding heeft over heel Microsoft Azure. En ook van Scott Hanselmann, over nieuwe features van Visual Studio, zoals support voor 'andere' runtimes en programmeertalen zoals javascript/Node en Python. Misschien ook een optreden van Terry Myerson, die kort geleden verantwoordelijk is geworden voor alle besturingssystemen binnen Microsoft en die de problemen rond Windows 8 moet gaan oplossen.

Daarnaast zijn we zeer benieuwd of Microsoft morgen of overmorgen ook echt verrassend nieuws gaat brengen. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan een overname of verregaande strategische samenwerking met Xamarin, om het echte Microsoft .NET platform naar iOS, Android, Mac en Linux te brengen. Eventueel in combinatie met het open source maken van het .NET platform. Er zijn mensen die hopen dat Microsoft een nieuwe versie van Silverlight gaat aankondigen, die het in combinatie met Xamarin technologie mogelijk zou maken om cross-platform user interfaces te ontwikkelen. Dat zou een aangename verrassing zijn, waar heel veel developers enthousiast van worden!

Ook hopen we op een aankondiging over app development voor Xbox One. Afgelopen Build was het onbegrijpelijk stil rond dit onderwerp, we weten nu dat dat kwam omdat de Xbox-software nog verre van af was. Dat is het nog steeds niet, maar het moment is nu wel gekomen dat Microsoft moet laten zien dat het beter is in ontwikkeling van softwareplatforms dan Sony, wil het niet verder achterop raken. Microsoft moet het mogelijk gaan maken voor een brede groep developers om apps te maken voor het XBox One-platform, zodat het mogelijk wordt om bijvoorbeeld interactieve games te maken die iets toevoegen aan tv en films.

Ten slotte verwachten we dat Microsoft iets gaat vertellen over de visie voor Windows 9. Er zal een nieuwe versie van Windows nodig zijn om het smet van Windows 8 af te werpen. Microsoft zal de usability problemen van Windows 8 voor traditionele pcgebruikers moeten oplossen, net als de problemen die onder water zijn ontstaan, doordat er verschillende versies van Windows api's bestaan in de verschillende platforms.

Maar goed, dat is allemaal speculatie. Morgen weten we meer!  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-02T13:45:00.000Z Maarten Sikkema
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.