Flashback 2011: Ict-studies ondermaats, wie is Meg Whitman?

Jonge ondernemers studenten

In deze flashback keren we terug naar het jaar 2011. Op de voorpagina van de dan één keer per veertien dagen op papier verschijnende Computable (nummer 20, 7 oktober 2011) vinden we een stuk over werkgevers die ontevreden zijn over de vaardigheden en kennis van afgestudeerde ict-studenten. In dat nummer staat ook een kort portret van de in 2011 benoemde ceo van HP Meg Whitman. Wie is die nieuwe topvrouw die het bedrijf later zal opsplitsen?

Werkgever ontevreden over IT-opleidingen Flashback

Klik op de afbeelding voor het hele artikel.

Maar eerst dus de kritiek van werkgevers op de ict-studenten. Dat onderwerp is anno 2018 nog steeds actueel. Onlangs trokken studenten aan de bel dat de lesstof van hun ict-studies niet aansluit bij de beroepspraktijk en verouderd is. In 2011 kwam de kritiek vooral van de werkgevers.

Zij stelden in 2011 dat de aansluiting van ict-opleidingen op de beroepspraktijk onvoldoende is. Werkgevers klagen dat afgestudeerden van ict-opleidingen in het hoger onderwijs te weinig een sleutelrol kunnen vervullen tussen business en it.

Volgens onderzoek van IBM onder 150 respondenten missen afgestudeerden de kennis en kunde om ict zo in te zetten dat het een bijdrage levert aan de bedrijfsstrategie. Volgens de werkgevers ontbeert het de studenten bijvoorbeeld aan managementvaardigheden en ondernemerschap. De nadruk zou te veel liggen op technische kwalificaties. Werkgevers zoeken niet langer naar ingenieurs pur sang maar willen liever een it-architect die ict-oplossingen ontwikkelt die impact hebben op de bedrijfsvoering.

Op de voorpagina (klik op afbeelding voor uitvergroting) ook een stuk over hackers die alarm slaan over lekken in de ict-beveiliging van overheidssites en de iPhone 5 die vanaf 13 oktober 2011 leverbaar is.

Meg Whitman

Meg Whitmen Flashback

Klik op de afbeelding voor het hele artikel.

Op de voorpagina ook een kort bericht over hardwaregigant HP dat ex-SAP-ceo Leo Apotheker de laan uitstuurt. Over opvolger Meg Whitman vinden we in de loopbaanrubriek een kort portret.

Daarin staat dat Whitman voordat ze bij HP aan de slag ging 140 miljoen dollar van haar eigen vermogen investeerde in een campagne om gouverneur te worden van Californië, maar het aflegde tegen andere kandidaten. Whitman vervulde voor haar aantreden bij HP verschillende managementfuncties bij Amerikaanse multinationals zoals eBay, Disney en Proctor & Gamble, blijkt uit een korte samenvatting van haar cv.

Later zal blijken waarom HP kiest voor de bestuurlijke ervaring van Whitman. In 2014 wordt het bedrijf onder haar leiding opgesplitst in Hewlett-Packard Enterprise (HPE) dat infrastructuur, software en diensten levert en HP Inc voor de pc- en printeractiviteiten.

Eind 2017 werd Whitman nog genoemd als mogelijke opvolger van de Amerikaanse president Donald Trump als zijn termijn in 2020 afloopt of eerder moet aftreden vanwege de vele schandalen. 

50 jaar Computable

Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine. 

Op de website Computable.nl staat iedere donderdag ('Throwback Thursday') een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-10T09:07:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.