Computable 1997: Patent op pushbericht, banken bang voor 2000

Serie over vijftig jaar ict-nieuws

Dit artikel delen:
Whatsapp

Het is weer tijd voor onze flashback in 50 jaar Computable-historie. Vandaag twee berichten uit 1997. 'Softwarebedrijf krijgt patent op push-technologie' en 'Jaar 2000 zet banken met de rug tegen de muur'.

Softwareproducent Intermind vraagt in 1997 patent aan op 'push' technologie. Het gericht versturen van data naar gebruikers via een netwerk wordt in 26 patenten vastgelegd door het Amerikaanse octrooibureau. Met die stap hoopt Intermind bedrijven als Microsoft, Netscape en Pointcast te dwingen om royalty's te betalen voor het versturen van pushberichten via internet. Dat geldt ook voor bedrijfsnetwerken, digitale telefoons, pagers en televisies.

De kans dat er anno 2018 nog steeds iemand rijk wordt van een royalty voor ieder nieuwsalert die je via je smartphone ontvangt, is overigens klein en moeilijk na te gaan. De vraag of de patenten stand houden, wordt in 1997 direct al door verschillende betrokkenen in twijfel getrokken. Volgens critici is het patentbureau niet in staat om de exclusiviteit van de pushtechnologie te beoordelen en gaat het om een poging om andere aanbieders via een 'Koude-Oorlog-spelletje' te dwarsbomen.   

Banken bang voor millennium

In het artikel 'Jaar 2000 zet banken met de rug tegen de muur' uit 1997 uiten banken kritiek op hun ict-leveranciers. Die blijven volgens de banken vaag over de bestendigheid van hun apparatuur tegen de gevolgen van de eeuwisseling. In die tijd wordt gevreesd dat de overgang naar het nieuwe millennium mogelijk grote gevolgen heeft voor ict-systemen. De overschakeling van een datum in het jaar 1999 naar 2000 zou tot grote problemen kunnen leiden in de ict-systemen.

Uiteindelijk blijven ondanks alle angsten de gevolgen beperkt: Computable schrijft in het magazine op 3 januari 2000: Slechts enkele storingen bij eeuwwisseling

Flashback

Computable blikt in het jubileumjaar van haar 50-jarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. De redactie selecteert iedere donderdag een opvallend stuk of serie artikelen die aansluiten op de actualiteit, en zoekt in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-08T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.