Linuxgebruik stijgt, beheerkosten lager

Onderzoek: Linux-beheer is snel, effectief en goedkoop

Dit artikel delen:

In 2005 is het gebruik van Linux op de server met 20% gestegen. Voor 2006 wordt een zelfde groeipercentage verwacht.

In januari 2005 gebruikten acht procent van de Nederlandse vestigingen met vijftig of meer fulltime werknemers één of meer Linux-servers. In januari 2006 waren dat er 9,5 procent en eind 2006 zal het percentage zijn opgelopen tot twaalf procent. Dat voorspelt marketingadviesbedrijf MarketCap. Opmerkelijk is dat bedrijven die Linux eenmaal op de server hebben geïnstalleerd, dat (in achttien procent van de gevallen) ook sneller op desktops en laptops doen. Voor de andere bedrijven is dat percentage nihil.

Ondertussen is de strijd over de beheerkosten van Linux en Windows voorlopig in het voordeel van het eerste besturingssysteem beslecht. Linux-software blijkt tot zestigduizend dollar goedkoper per server. Systeembeheerders met Linux-kennis hebben iets hogere salarissen, maar beheren meer servers, met een hogere werklast. 95 procent van de systeembeheerders besteedt minder dan tien minuten aan het bestrijden van virussen en spyware. In zestig procent van de gevallen worden softwareproblemen binnen een half uur opgelost, acht keer zo snel als gemiddeld. Dat alles volgens onderzoek door Enterprise Management Associates (EMA) in opdracht van Open Source Development Labs. Een aanbod van Microsoft om mee te betalen aan dit onderzoek werd in september afgeslagen. Door Microsoft gefinancierd onderzoek toonde eerder aan dat de ‘Total Cost of Ownership’ van Linux hoger is dan die van Windows, waarna Microsoft een campagne startte onder de naam ‘Get the facts’. Het onderzoek door EMA heet niet geheel toevallig ‘Get the truth’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-03T00:00:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.