Java is populairste programmeertaal

Dit artikel delen:
Programmeertaal

De programmeertaal Java wordt nog altijd het meest gebruikt. Ook C is een populaire taal. De populariteit van deze twee talen neemt wel wat af. Het gebruik van Python en Ruby on Rails neemt sterk toe.

Java is nog altijd de populairste programmeertaal. De taal C staat op een tweede plaats. Dat blijkt uit cijfers van de TIOBE Programming Community, dat de zoekmachines van Google, Yahoo!, MSN en YouTube gebruikt om tot deze resultaten te komen.

De populariteit van Java is wel wat afgenomen vergeleken met hetzelfde onderzoek vorig jaar. Dat is een trend die al langer gaande is, blijkt uit de statistieken. Hetzelfde geldt voor C. De populariteit van die taal steeg vergeleken met vorig jaar augustus wel een beetje, maar gekeken over een langere periode blijkt dat ook de populariteit van C afneemt.

Python en Ruby

Daarentegen doet de programmeertaal Python, ontwikkeld door de Nederlander Guido van Rossum, het erg goed. De taal wordt al enkele jaren steeds meer gebruikt en staat op een zesde plaats in de top twintig. Python is in de nieuwe lijst de hoogste stijger. Verder doet de programmeertaal Ruby on Rails doet het erg goed: die staat op een negende plaats. Ook daarvan nam de populariteit het afgelopen jaar toe. Een trend die al eerder was ingezet.

Nieuw in de top twintig is de Powershell, dat in één klap op de vijftiende plaats staat. Powershell is een nieuwe, krachtige command line-scripttaal in Windows Server 2008. Ook Pascal steeg; het staat nu op positie zestien binnen de top 20. Deze programmeertaal steeg ook het sterkst.

Er zijn een aantal talen waar de populariteit van afneemt. Niet verrassend is dat het veertig jaar oude Cobol daar een van is. Maar ook C#, JavaScript en PL/SQL daalden een of meerdere plaatsen.

Top 20

Aug 2008        Aug 2007

1                      1                                 Java

2                      2                                 C

3                      3                                 (Visual) Basic

4                      4                                 C++

5                      5                                 PHP

6                      8                                 Python

7                      6                                 Perl

8                      7                                 C#

9                      10                               Ruby                                                              

10                    9                                 JavaScript

11                    14                               Delphi

12                    13                               D

13                    11                               PL/SQL

14                    12                               SAS

15                    -                                  Powershell

16                    24                               Pascal

17                    18                               Lisp/Schem

18                    15                               Lua

19                    16                               Cobol

20                    23                               Action Script

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik blijf het vreemd vinden dat commandline scripttalen gezien worden als programmeer taal. In dat geval had ik ook "talen" die in de Linux shell-scripts vallen (bash, bsh, korn, etc.) in de lijst verwacht.

@ Cor : Inderdaad een goed punt.

Er staan hier dood leuk scripttalen tussen, terwijl het artikel het over 'programmeer' talen heeft.

Straks zijn systeembeheerders nog gelijk aan programmeurs :)

In deze vergelijking worden appels met peren vergeleken. Hooguit kunnen talen met elkaar vergeleken worden welke dezelfde (funktionele) (gebruiks-)mogelijkheden hebben. Daarbij moet bijvoorbeeld onderscheid gemaakt worden tussen database-, script-, geinterpreteerde, gecompileerde- en functionele talen. Het op een hoop gooien van deze verschillende groepen talen leidt tot een vergelijking van zaken welke onvergelijkbaar zijn.

@R. Heinen: Niet mee eens.

Op deze manier kan je juist goed zien hoe de balans ligt tussen scripting talen en 'normale' of geinterpreteerde talen.

Er is veel overlap. Veel van de dingen die je in C kan, kan je net zo goed in een shell script programmeren (al dan niet langzamer)

@Sander

In theorie kan een goede (orthogonale) taal funktioneel alles wat een andere goede taal ook kan. In de praktijk zijn echter een aantal van de talen welke in dit artikel genoemd worden verlengstukken/onderdeel van een platform. Dit soort "talen" zijn bijvoorveeld moeilijk te vergelijken met universele talen.

Verder dient er mijns inziens een differentiatie plaats te vinden naar gebruik. Zo is een Database manipulatie taal erg moeilijk te vergelijken met een Functionele Taal...

Ik denk dat Javascript de komende jaren een enorme sprong zal stijgen. Ontwikkeling zoals Ext.js maken van Javascript de (met een streepje naar rechts boven op de e) taal om user interface in te ontwikkelen. Afhankelijk van de ontwikkelingen op mobiele telefoons zou ook Java aan een tweede jeugd (de taal is toch een jaar of zestien oud) kunnen beginnen.

Yes The Java dream finally becomes reality!
Heerlijk om dit te lezen, want er bestaan meer en vooral opener development omgevingen dan die uit Redmond.

"One programming language shall until this computing planet!"

Ronald

@Ronald

Java heeft ook een aantal nadelen ten opzichte van echte universele standaard talen zoals C en C. Bijvoorbeeld dat Java nog steeds een propriety standaard van Sun Microsystems is en dat Java een geinterpreteeerde taal en geen gecompileerde taal is. C en C worden niet alleen door die (gratis) development omgeving uit Redmond ondersteund maar er zijn vele goede development omgevingen voor C/C voor alle platformen beschikbaar.

In de vorige reactie zijn de dubbele plus van C-plusplus weggevallen. Blijkbaar wordt dit er (ergens) automatisch uitgefilterd.

@R.Heinen: Onder welke steen kom jij vandaan? Proprietary standaard? Geinterpreteerd?

@R.Heinen
"C" en "C " zijn in mijn ogen ook universele talen, ben ik met je eens. Echter heb je voor ieder target-platform een specifieke development enviroment nodig en toegevoegde libraries. En C en C maken het mogelijk om te wroeten (met pointers) in geheugen gebieden, waardoor je applicatie bij default instabiel kan worden.

JAVA biedt nog steeds het voordeel van "write once, run many times on multiple platforms". Dat gaat nog steeds niet zonder interpreters. Zover is de ict industrie nog niet ge-evolueerd na 25 jaar pc - os - ontwikkeling.

Ruby on rails is een framework en geen programmeertaal.

@Ronald.

Het punt wat ik in de reacties wil maken dat de keuze voor een programmeertaal sterk afhankelijk is van het probleem of de applicatie. Het kunnen wroeten (met pointers) in (alle) geheugen gebieden kan juist ook een voordeel zijn als je weet wat je aan het doen bent. De gegeven vergelijking in het artikel moet mijns inziens gedifferentieerd worden naar een vergelijking van programmeertalen welke een alternatief voor elkaar kunnen zijn en bijvoorbeeld Lisp, Javascript, PL/SQL en C kunnen nooit een alterntief van elkaar zijn en zijn mijns inziens dus ook onvergelijkbaar.

Je kunt je vraagtekens stellen bij de manier waarop dit 'geteld' is. Bijvoorbeeld, is Java gewoon moeilijker in het gebruik dan C# en wordt er daarom meer naar gezocht in zoekmachines? Kortom, hele belangrijke beslissingen zou ik op basis hiervan niet nemen, wel kun je hierin trends ontdekken.

"...wordt nog altijd het meest gebruikt..." Verbaast mij hogelijk. NB: er staat N I E T dat ie het populairst is (want dat lijkt me niet onmogelijk), maar dat ie het meest wordt gebruikt. Daar geloof ik dus helemaal niets van.

Gaarne onderbouwing van de bewering: aantallen programma's, aantallen programmeurs, lines-of-code, etc. Doe dat gelijk ook voor alle andere talen, inclusief de gegenereerde lines-of-code via de so called 4gl's e.d. In de financi?le omgevingen waarin ik werk, zie ik vooral COBOL in allerlei varianten, ook wel gegenereerd. De tabel betreft wellicht populariteit maar geenszins het gebruik.

Zo worden bijvoorbeeld het allergrootste deel van alle financi?le transacties in NL geprocessed via COBOL, - zeker weten - en er komen dagelijks miljoenen lines-of-code bij.....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-08T09:31:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.