SARA neemt Huygens-super in gebruik

Dit artikel delen:

Op woensdag 13 juni 2007 wordt de nieuwe Nationale Supercomputer 'Huygens', een IBM POWER5+ systeem, officieel 'in gebruik genomen' door burgemeester Job Cohen van Amsterdam. De afgelopen weken heeft Computable de opbouw van de machine op de voet gevolgd.

Het IBM POWERr5+ systeem heeft een theoretische piekprestatie van 14 teraflops, dat vier keer meer capaciteit betekent in vergelijking met de capaciteit van de huidige Nationale Supercomputer TERAS/ASTER.
Medio 2008 zal een tweede systeem met de nieuwe IBM POWER technologie worden geïnstalleerd. Dit systeem heeft een theoretische piekprestatie van meer dan 60.000 miljard berekeningen per seconde (60 Teraflops) en beschikt over 15 terabytes centraal geheugen (15.000 keer meer geheugen dan een moderne pc). Het systeem moet onderzoekers in sectoren waar omvangrijke berekeningen essentieel zijn in staat stellen om baanbrekend onderzoek te verrichten.

Op dit moment ontwikkelen zich op Europees niveau een aantal grote knooppunten met veel rekenkracht, dataopslagvoorzieningen en connectiviteit, zogenaamde supernodes. Voor de wetenschappelijke en economische ontwikkeling en innovatiekracht van Nederland is het van groot belang dat Nederland tot deze Europese supernodes gaat behoren. Met de nieuwe supercomputer Huygens bij SARA is hiermee een eerste stap gezet.

In de week van de opening van Huygens wordt op Science Park Amsterdam van 11 tot en met 18 juni het Wereld Kampioenschap Computer Schaak en de Computer Olympiade gehouden. Dit internationale evenement wordt mede mogelijk gemaakt door IBM, SARA, NCF en NWO Exacte Wetenschappen.

De bouw van Huygens
Computable heeft de opbouw van Huygens een aantal weken gevolgd en er in vijf afleveringen verslag van gedaan. Lees meer over de opbouw van de nieuwe supercomputaer van SARA in de artikelen:
Een benchmark voor supercomputers,
Puzzelen met componenten,
Water in het hart van de machine,
Klussen in elkaar passen,
Codes vragen om aanpassing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-13T10:14:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.