Forrester: 'Neergang ICT-sector is voorbij'

Dit artikel delen:
Euro

IT-uitgaven nemen weer toe in 2010

In het begin van 2010 zullen de ict-uitgaven wereldwijd langzaamaan toenemen. Later in het jaar verwacht het Amerikaanse onderzoeksbureau Forrester zelfs een explosieve groei. De uitgaven in hardware, zoals pc's en opslagapparatuur, en software zullen het hardst stijgen. Daarna volgen de uitgaven aan ict-consultancy. De bestedingen in de outsourcing-hoek zullen gematigd toenemen.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Forrester verwacht dat de wereldwijde uitgaven aan informatie en communicatie technologie komend jaar met 8,1 procent toenemen tot meer dan 1,6 biljoen dollar (1104 miljard euro). Volgens het onderzoeksbureau blijkt uit steeds meer bronnen dat de economie vanaf het derde kwartaal van 2009 een opgaande lijn vertoont en de neergang in de ict-sector daarmee officieus voorbij is.

'Hoewel de uitgaven in het derde kwartaal van 2009 nog daalden, verwachten wij dat het vierde kwartaal van 2009 al een lichte stijging  in de ict-uitgaven zal laten zien of in het minst gunstige scenario een lichte daling. De neergang in de technologiesector in 2008 en 2009 is officieus voorbij', zegt hoofdanalist bij Forrester Andrew Bartels.

Vorig jaar daalden de ict-uitgaven nog met 8,9 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

2009 heeft geleerd dat de grote ICT bedrijven amper afscheid hebben genomen van de hoogopgeleide ICT techneuten. Het ergste recessie jaar ooit. De branche trekt aan. U kunt wel raden wat dit met de arbeidsmarkt zal doen.

Wie is er qua ICT recruitment klaar voor 2010 - 2015? Een geheimpje. De oplossingen zullen uit het buitenland komen en daarbij zeker niet alleen uit India.

@Rob:
De oplossingen zulllen niet alleen uit het buitenland komen, maar vooral NAAR het buitenland toe gaan...

De uitholling was al gestart, maar zal alleen nog maar triester worden. Nog even en we hebben onze hele samenleving in de cloud naar verweggistan geoutsourced. Hoeven we alleen nog maar adem te halen.

@EH
Dat is de grote vraag. 70% van alle investeringen zijn ICT gerelateerd en recente outsource onderzoeken laten niet alleen maar hosanna verhalen zien.

ICT wordt zo belangrijk en complex dat men dit maar liever in eigen huis heeft. Van kostenpost naar levensader. 't Zou mij niets verbazen als dit juist de trend wordt.

"'t Zou mij niets verbazen als dit juist de trend wordt."

Idem dito. Hoewel outsourcen nog in veel grote bedrijven de boventoon voert, kan het niet missen of er komt op kortere termijn een tegenbeweging.

@Rob en Hans: ik hoop het van harte, maar ik vrees met grote vreze. :-(

Hoe lang sluit men al de ogen voor de ECHTE gevolgen van outsourcing? Men wil het gewoon niet horen/weten. Allemaal veroorzaakt door korte termijn denken/gewin. Als de bonus voor ikke, voor dit kwartaal maar binnen is, dan kan de rest in de str*nt zakken. Zouden we echt wat geleerd hebben?
Twijfel, twijfel...

@EH: "..... naar verweggistan geoutsourced" ? Ben je niet in de war met off-shoring ?

Outsourcing is niet erg hoor, daar leven we met ons allen al jaren van. Bedrijven die ICT niet als core-business hebben kunnen dat beter overlaten aan diegenen die dat wel tot hun core-business hebben gemaakt.

Off-shoring daarentegen betekent dat we met zijn allen straks een nieuwe tijdsbesteding mogen gaan zoeken omdat ons werk in de zogeheten lage-lonen landen wordt gedaan. Uiteindelijk worden wij dan ook weer een lage-lonen land en zal het werk weer terug komen. Of wij dat nog mee zullen maken is echter nog maar te bezien.

Outsourcing versus offshoring, Rob van Elburg heeft een visie?

@Nike
http://www.personeelslog.nl/2009/09/02/%e2%80%98om-personeel-te-vinden-moet-engels-de-ict-voertaal-worden%e2%80%99/

Rob, researchfirms als Gartner, Forrester, IDC, PAC en anderen vertellen mij allemaal hetzelfde verhaal: ITO groeit stabiel.

Ik zie de orderintake voor outsourcing stabiel groeien bij mijn werkgever, ik spreek het c-level van onze klanten met regelmaat over outsourcing en alle geluiden bevestigen de analyses van de Grtners en Forresters.

En dan moet ik een weblog van een recruiter geloven, die 180 graden andersom stelt?

Met alle respect...

Goed lezen Nike. Ik stel nergens dat ITO niet stabiel groeit.

Wij bieden enkel een alternatief voor die organisaties die minder tevreden zijn over outsource. Ook die aantallen groeien stabiiel.

Prima Rob,

Jij zoekt moverende redenen om je mensen toch te kunnen aanbieden. Dat is je goed recht, dat moet je zeker doen.Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-13T10:04:00.000Z Kim de Vries