Ordina betaalt rente met nieuwe aandelen

Euro's, geld, papiergeld, winst (4x3)

Ict-dienstverlener Ordina geeft nieuwe aandelen uit om de rente op een lening te kunnen betalen. De aandelenemissie heeft een waarde van 618.750 euro. Daarmee kan de onderneming de tweede rentebetaling doen in verband met de achtergestelde lening die in 2009 werd afgesloten.

Om zijn financierings- en kapitaalbasis te versterken, besloot Ordina in de zomer van 2009 onder meer 27,5 miljoen euro te lenen van de bankverzekeraars ING en Delta Lloyd. Hoewel deze lening is achtergesteld bij andere uitstaande schulden, moet het bedrijf wel enkele rentebetalingen verrichten.

Verwatering

De eerste rentebetaling vond plaats eind juni 2010. Toen besloot de dienstverlener geen nieuwe aandelen uit te geven. Dit zou volgens het bedrijf 'een fors beslag leggen op uitgifteruimte die door de aandeelhouders wordt verleend': de directie liep het risico dat de aandeelhouders niet zouden instemmen omdat dit hun aandelen te veel zou verwateren.

Doordat de nieuwe emissie slechts een beperkte omvang heeft, durft de directie het nu wel aan. 'Hierbij is verder meegewogen dat de vennootschap een optimale flexibiliteit wil hebben om in voorkomend geval in te spelen op investeringskansen in de markt', meldt Ordina in een communiqué.

48 miljoen

In juni 2009 haalde de ict-dienstverlener in totaal 48 miljoen euro extra vermogen op. Naast de geleende 27,5 miljoen euro, verkreeg de onderneming 20,7 miljoen euro door uitgifte van nieuwe aandelen. Deze aandelen werden verkocht aan verzekeraar Delta Lloyd, aan investeringsmaatschappijen Cyrte en Janivo en aan klanten van de bank MeesPierson. Cyrte verkocht zijn aandelen in februari 2010.

Net als andere ict-dienstverleners, heeft Ordina last van de neergang in de economie. Directeur Ronald Kasteel van Ordina lichtte in 2009 toe dat zijn bedrijf met het extra vermogen over 'een solide en volledig gecommitteerde financieringspositie' kan beschikken in de 'moeilijk te voorspellen markt'. 'Juist in het huidig economisch klimaat is het van belang om alle aandacht en energie te kunnen richten op de markt, de klanten en de operationele gang van zaken binnen Ordina', aldus de topman.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Aandelen uitgeven om de rente van je lening te kunnen betalen, nou dan gaat het toch niet echt goed met je onderneming. Aan de andere kant, een lening waarbij de bank 13,5% rente ontvangt, kost natuurlijk wel wat. Afwachten wat de halfjaarcijfers zijn. Ik ben vooral benieuwd naar het verloop, ik zie namelijk steeds meer oud collega's vertrekken.

Helemaal eens met de vorige reactie. Als een bedrijf de rente niet meer kan betalen uit de operationele kasstroom dan heb je toch echt een serieus probleem.
Gaat in de nasleep van de economische crisis dan toch nog een grotere IT leverancier kopje onder cq. wordt het voor een prikje overgenomen?

In het eerste kwartaal van dit jaar maar liefst 23% minder omzet. Dan is logisch dat je geld moet lenen voor de rente. Maar als je als Ordina 618.750 euro echt nodig hebt dan is het wel zorgelijk...

Is het tweede kwartaal al bekend?

In de tijd van Brown Consulting Holland BV (+/- 1986) die achteraf een volle dochter van Ordina bleek te zijn met een baas die er prat op ging dat hij een vriend van Bouterse was, compleet nieuwe opleidingen waarvan de directeur aan een opleider aangaf dat hij die maandag moest gaan draaien (+/- 1988), uit die tijd stammen de wat wildere verhalen. Ook waren er zogenaamde JSP-opleidingen (+/- 1989) die er ook in de verte niet op leken. Het systeem toeslagen zou door Ordina gebakken worden. Ondanks enorme aantallen mensen was dat in die fase niet zo succesvol... Outsourcing (naar India e.d.) is ook al bepaald geen aanrader en daar zijn ze ook druk mee. Recenter zag ik mensen zich gedurende jaren maximaal onmisbaar maken bij de overheid, daarbij de aanwezige problemen niet oplossend, maar vooral bezig zijn mensen nog afhankelijker te maken van de betreffende medewerker. Geen enkel systeem dat onder supervisie van Ordina overdraagbaar gemaakt was. Vooral alles in het hoofd van de betreffende persoon. (1999 - 2009) Op een carriere-beurs (2009) een praatje gemaakt met een sales. Ondanks de belofte, niets meer van gehoord. Al met al heb ik niet zo een hoge pet op van deze aanbieder, niet qua kwaliteit van de medewerkers, niet qua organisatie, niet qua aanbieder van oplossingen. Maar ja, ik heb maar een klein stukje meegemaakt maar ik heb niet het idee dat als Ordina kopje onder gaat, dat dit een groot verlies is.....

Beste Crox,

Je hebt maar een klein stukje van Ordina mee gemaakt maar je weet toch een koe van 24 jaar oud uit de sloot te halen.... Verder met name insinuaties en generalisaties op basis van (zoals jezelf stelt) oppervlakkige waarnemingen.
Zullen we de halfjaarcijfers van a.s. dinsdag afwachten voordat we conclusies trekken?

Ach.... de laatste streken zijn redelijk recent. Je weet het wat ze zeggen over de vos die zijn haren verliest....

Persoonlijk denk ik dat als Ordina bij een bepaalde afdeling bij de overheid 10 jaar met de scepter zwaait en dan niet één overdraagbaar systeem nalaat, dat dit een ontstellende wanprestatie is, waar ik persoonlijk als ik daar de baas zou zijn geweest, een enorme claim over zou hebben ingediend..... 4sure!

Dat geknoei bij toeslagen is ook legendarisch ongeveer... dus.... niet zozeer oude koeien maar een on going story....

Ordina is al jaren een aanbieder waar je niet altijd op kan vertrouwen. Helemaal in de begintijd werd je soms gewoon bela.... met name met opleidingen. Die geur van onbetrouwbaarheid raak je als bedrijf nooit meer kwijt zeker niet als je je blijft gedragen zoals Ordina dat doet.
Een goede shakeout in de business kan geen kwaad!!

Laten we inderdaad de halfjaarcijfers afwachten! Maar iets in me zegt dat je geen economie hoeft te hebben gestudeerd om te begrijpen dat dit geen positief signaal is. Ophanden overname door een Indiase partij?

Ordina?.. een zinkend schip!

Als ze nu al aandelen moeten uitgeven om de rente te betalen op een lopende lening, proberen ze het ene gat te dichten met het andere lapmiddel. Ik ben benieuwd hoeveel investeerders hierin blijven trappen :-)

48 miljoen extra vermogen, kan beter vervangen worden door 48 miljoen aan extra opdrachten :-) Dat levert je - by deafult - een betere financiele positie op dan jezelf nog meer afhankelijk maken van externe financiers...

Crux: ik werk nu dik 6 jaar bij Ordina en al die tijd (en nog veel langer) doen we vrijwel niets aan opleidingen. Dus opnieuw een zeer oude koe. Heb je ook iets ouit dit decennium over Ordina te vertellen?

De halfjaarcijfers zijn zeker niet best, dat zie ik ook. Natuurlijk niet leuk en het geeft op dit moment weinig hoop. Maar weggaan als het moeilijk gaat, nee hoor. Vrouwen en kinderen gaan altijd eerst...

ik hoorde heel pas nog over een zzp-er die zijn gedeclareerde nota's van december nog niet betaald heeft gekregen. Er is een betalingstermijn van 60 arbeidsdagen. De klant heeft al betaald. Misschien kan Ordina niet betalen. In ieder geval is er een deurwaarder geactiveerd. Nu de vraag. Als ik nu put-opties Ordina zou kopen, handel ik dan met voorkennis?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-20T10:31:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.