VMBO zet iPad in tegen leesachterstand

Vmbo-leerlingen met een leesachterstand in Vlaardingen krijgen volgende maand bij wijze van proef iPads met een speciaal ontwikkelde ‘app’ om hun leesvaardigheid te verbeteren. De software leest onder meer teksten voor en brengt het uitgesproken woord onderstreept in beeld. Het gaat om een onderzoeksproject van de Lentiz onderwijsgroep en het Surfnet/Kennisnet Innovatieprogramma. Zij willen onderzoeken of het gebruik van de iPad leidt tot betere leerresultaten.

Het project ‘iLove reading' is speciaal ontwikkeld voor vmbo-leerlingen in het 'leerwegondersteunend' onderwijs. Dit type onderwijs is bedoeld voor leerlingen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Veel van deze jongeren zijn in hun leesvaardigheid achtergebleven en halen daardoor geen plezier uit lezen. De iPad kan daar mogelijk verandering in brengen, zo hoopt een projectgroep van de Lentiz onderwijsgroep, gesteund door het Surfnet/Kennisnet Innovatieprogramma.

Interactieve mogelijkheden

Volgens de projectgroep biedt de iPad de leerlingen twee mogelijke voordelen. Enerzijds zijn de interactieve mogelijkheden van het apparaat groot, anderzijds is het product voor de leerling interessant vanwege het handzame formaat. Het onderzoek in Vlaardingen loopt vanaf september 2010 tot en met juli 2011. Doel is om te evalueren of de iPad als middel bijdraagt aan effectiever, efficiënter en aantrekkelijker onderwijs.

Begin augustus besloot de afdeling Scheikunde en Farmaceutische wetenschappen van de Vrije Universiteit (VU) om eerstejaars studenten een iPad in bruikleen te geven.

Kennisnet

De test in Vlaardingen wordt mede mogelijk gemaakt door Kennisnet via de innovatieregeling van het Surfnet/Kennisnet Innovatieprogramma. Deze regeling ondersteunt ict-experimenten in het onderwijs. Kennisnet ondersteunt onderwijsinstellingen met adviezen en diensten bij het gebruik van ict. Het Surfnet/Kennisnet Innovatieprogramma wordt gefinancieerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

De Lentiz onderwijsgroep omvat elf scholen, waarbinnen in totaal ongeveer zevenduizend leerlingen vmbo-, havo- en vwo-les krijgen. De onderwijsgroep heeft zo een 750 medewerkers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-26T14:12:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.