TLS kiest systeemintegrator voor OV-chipkaart

Dit artikel delen:
stadsbus bus connexxion

Trans Link Systems (TLS) laat ict-productontwikkelaar Chess de ingebedde software ontwikkelen voor de opvolger van de huidige OV-chipkaart. Dat meldt het Haarlemse bedrijf. Chess ontwikkelt de functionaliteit die ook al in de huidige chip is ingebakken, zoals het opslaan van de laatste tien ritten. Daarnaast verzorgt de integrator de softwarematige implementatie van het beveiligingsprotocol van de nieuwe chipkaart.

In de toekomst zullen mogelijk nog andere applicaties worden ontwikkeld, zo laat een woordvoerder weten. 'Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan software voor loyaltiteitsprogramma's.' Hij noemt een hypothetisch voorbeeld: 'Daarmee kunnen reizigers bijvoorbeeld met hun OV-chipkaart korting krijgen op een bezoek aan een pretpark.'

SmartMX -chip

Chess maakt gebruik van JavaCard, een techologie om Java-applicaties op smart cards te integreren. Daarnaast voldoen de applicaties aan de normen van smartcard-standaardenorganisatie Global Platform. Het Haarlemse bedrijf kreeg de opdracht al in 2009, maar maakt dit nu pas bekend.

De nieuwe OV-chipkaart bevat de SmartMX-chip van NXP. Die RFID-chip maakt gebruik van een publiek versleutelingsalgoritme met langere sleutels dan de goedkopere maar fraudegevoelige Mifare Classic, die verwerkt is in bestaande OV-passen. In tegenstelling tot de Mifare Classic is de SmartMX programmeerbaar.

Fraude

Wanneer de nieuwe OV-chipkaart in gebruik wordt genomen is nog onduidelijk. In juni van 2008 besloot de toenmalige staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat om gefaseerd door te gaan met de invoering van de huidige OV-chipkaart, maar deze op termijn te vervangen. Wanneer hangt af van de mate waarin fraude wordt gepleegd met de huidige OV-chipkaart.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Opdracht al in 2009 gekregen en nu pas bekendmaken? Ik neem aan dat ze even gewacht hebben tot de commotie over de OC-chipkaart wat afgenomen was.
De nieuwe SmartMX is programmeerbaar, maar houdt dat in dat dat ook zo is als de kaart in gebruik is? Dan kun je de hackers weer verwachten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-08T11:09:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.