'UMTS bestaat voorlopig naast LTE'

Het is aan de aanbieders van mobiele telefoniediensten om te bepalen hoe snel het LTE-netwerk in Nederland wordt gebruikt. Dat zegt TNO-woordvoerder Maarten van As. TNO start op 1 oktober in Delft samen met het Chinese Huawei een test met UMTS-opvolger LTE. 'We willen hierin vooral onderzoeken wat er mogelijk is met HD-televisie en gamen op mobiele apparaten.' Ook wordt waarschijnlijk de politie bij het onderzoek betrokken om te zien wat zij uit het LTE-netwerk kan halen.

Er worden op dit moment nog gesprekken gevoerd met bedrijven om mee te doen met de test in Delft. Van As: 'We nemen bovendien gebruikersgroepen mee in het onderzoek. Wij praten daarom met omroepen, omdat zij straks live beeld van een veel hogere kwaliteit kunnen uitzenden vanuit de studio'. 

Maarten van As geeft aan wat de mogelijkheden zijn: 'UMTS kan veel dataverkeer en HD-filmpjes niet aan. LTO kan die mobiele diensten die een grotere bandbreedte nodig hebben wel aan. Daarmee kunnen mensen filmpjes op goede kwaliteit kijken. Ook games gebruiken soms grote hoeveelheden data. Dus ook gamen wordt getest op het nieuwe LTE'.

Technisch gezien goedkoper

Hoeveel goedkoper LTE in vergelijking met UMTS per verzonden Megabit zal worden, is nog niet bekend. 'Dit is een technische pilot. Kosten zijn afhankelijk van veel bedrijfsmatige factoren, dus daar kan niets over gezegd worden. Technologisch gezien is LTE echter significant goedkoper per Megabit', zegt de woordvoerder.

LTE is de opvolger van UMTS, net zoals UMTS dat was voor GSM. Nog steeds bestaan zowel UMTS als GSM. Van As: 'Ik verwacht dan ook niet dat LTE UMTS in zijn geheel zal opslokken. Hoe die overgang van UMTS naar LTE zal gaan, bepalen de aanbieders van mobiele telefonie. Naar verwachting zal de transitieperiode lang zijn en zal LTE UMTS op korte termijn niet verdrijven'. 

Agentschap Telecom

TNO koos voor Huawei omdat het een gespecialiseerd bedrijf is op het gebied van mobiele infrastructuur. Zo levert het Chinese bedrijf T-Mobile in Nederland het 3G-netwerk. Het Agentschap Telecom heeft de vergunning voor de benodigde frequenties voor de test afgegeven voor een periode van 1 oktober tot en met 31 december 2011.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik weet niet wie dit bericht heeft geschreven maar Huawei levert niet de 3G netwerk apparatuur aan T-mobile!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-29T13:16:00.000Z Laura Kempenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.