De zaak Jamby

Adam Curry riep al in 2001 dat minister Hermans een 'fucking problem' had

Dit artikel delen:

Ictu-directeur Siep Eilander bevindt zich in steeds lastiger parket nu de media de rechtszaak rond Jamby volop belichten. Hoe die ook afloopt, er blijft een luchtje aan hangen. Oud-eigenaar Adam Curry deed overigens tegen Computable al in maart 2001 zijn beklag over het gedrag van toenmalig minister Hermans.

De Volkskrant en NRC Handelsblad besteedden de afgelopen weken volop aandacht aan de zaak Jamby. In het kort komt het erop neer dat het Openbaar Ministerie Eilander en twee andere oud-ambtenaren van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen ervan beschuldigt in 2000 valsheid in geschrifte (of medewerking eraan) te hebben gepleegd bij de verdere ontwikkeling van Kennisnet, het intranet van het onderwijs. OC&W was in zee gegaan met Just Anarchy Made By You, ofwel Jamby, het later bankroet gegane internetbedrijf van dj/investeerder Curry, toen bleek dat de opdracht Europees aanbesteed had moeten worden. Uit het artikel in de Volkskrant blijkt dat de nieuwe directeur-generaal Hoger Onderwijs Jan Vrolijk de zaak definitief afblies, nadat een externe adviseur in november 2000 twijfels had geuit over de juridische en technische onderbouwing van de plannen. Vrolijk zadelde Eilander op deze beslissing medio december aan Jamby te melden. Curry & co pikten dit niet en dienden een gepeperde rekening in voor reeds geleverde diensten. Na onderhandelingen met de drie ambtenaren ontving het webbedrijf medio 2001 een schadevergoeding van bijna vijfhonderdduizend euro. Volgens een later onderzoek van Deloitte & Touche verdeelden de ambtenaren de uitbetaling over een aantal bv's van Jamby om zo de Europese aanbestedingsregels te omzeilen, met gebruik van nepfacturen en geantidateerde offertes. Het OM besloot op grond hiervan het drietal in staat van beschuldiging te stellen.

Zwendel

Eilander - tegenwoordig directeur van het Ictu, de uitvoeringsorganisatie op het terrein van 'ict en overheid' - was in zijn vorige functie als directeur ict-zaken op het ministerie van Onderwijs nauw betrokken bij Kennisnet. Hij stelt echter dat het ex-minister Loek Hermans zelf was die de firma toezeggingen had gedaan, enthousiast geworden over de onlinevideosoftware van Jamby. Het artikel in NRC Handelsblad verhaalt bijvoorbeeld over een aantal bezoeken van Hermans - waaronder één met zijn vrouw - aan het pand United Resources of Jamby aan de Amsterdamse Keizersgracht.
Eilanders bewering wordt onderbouwd door een interview dat Curry gaf aan Computable in maart 2001. Daarin riep hij dat Kennisnet zwendel was (nu weten waarom hij zo fel reageerde). Op de vraag of hij een kruistocht tegen Kennisnet start, zegt hij: "Absoluut. Zeker omdat de minister heeft gezegd 'Adam, we gaan het doen' en hij is er op terug gekomen. Minister Hermans, je hebt een 'fucking problem here'." Curry suggereerde verder dat het consortium van kabelbedrijven (Nl-tree), verantwoordelijk voor de infrastructuur voor Kennisnet, druk op Hermans zou hebben uitgeoefend om de zaak af te blazen, omdat de goedkope plannen à negen miljoen gulden van Jamby een bedreiging vormden voor de eigen inkomsten.
Eilander heeft vanwege de aanstaande rechtszaak zijn externe taken als directeur Ictu neergelegd. Hij laat zich inmiddels verdedigen door Mark Wijngaarden van het kantoor Böhler, Franken, Koppe & Wijngaarden. Ex-minister Hermans is net als Curry opgeroepen te getuigen in de zaak tegen de drie ambtenaren die volgende maand op de rechtbankrol staat. In die zitting zal de vraag moeten worden beantwoord wie nu eindverantwoordelijk is voor de discutabele gang van zaken rond Jamby en hoe ver de loyaliteit van een ambtenaar mag gaan. Want daar beroepen de drie beklaagden zich op: zij zouden puur en alleen vanuit hun loyaliteit als ambtenaar gehandeld hebben in belang van de dienst.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Internet

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-10T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.