Doneer geen computers, lever ICT-kennis

Dit artikel delen:

Afrikaanse scholen hebben niet genoeg ict-kennis om computers die ze krijgen uit Westerse landen te installeren en te beheren. Het doneren van computers is daarom niet genoeg.

Het zenden van computers naar Afrika is niet genoeg. Zonder beheer- en installeerkennis kunnen scholen niets met de apparatuur. Dat merkte IT Staffing-directeur Wessel van Alphen tijdens zijn bezoek aan Tanzania. Van Alphen was samen met Henk Temming en Henk Westbroek van popgroep Het Goede Doel in Tanzania om scholen te bezoeken die gebruikmaken van de diensten van Stichting Viafrica. Computable is samen met IT Staffing en Viafrica een project gestart om de stichting te ondersteunen bij het leveren van diensten.

Afrikaanse scholen en stichting Viafrica hebben in voorraadruimten computers staan, die afkomstig zijn van Westerse landen. Scholen hebben echter niet de kennis in huis om deze computers te installeren. Viafrica zet daarom servicecentra op. De beheerders van deze centra helpen scholen bij de inrichting van computerruimten. Viafrica subsidieert in eerste instantie de servicecentra, maar het is de bedoeling dat de centra naar verloop van tijd op eigen benen kunnen staan.

Servicecentra

Viafrica schakelt hierbij de hulp in van Nederlandse ict'ers die voor een tijd in Afrika verblijven. "Op de fundamenten die door deze ict'ers gelegd worden, werken de servicecentra door", zegt Van Alphen. Een voorbeeld hiervan is het werk van Rolf Smit. Hij zorgde ervoor dat scholen een servicecontract afsluiten voor de diensten van de servicecentra. Eerder gebeurde het werk ad hoc. Door het contract staat vast op welke diensten de school recht heeft, waardoor het werk van de beheerders in de centra veel gestructureerder kan verlopen.

Wat bij Van Alphen de meeste indruk maken, was dat Afrikaanse leerlingen die een ict-opleiding krijgen, honderd procent kans hebben op een baan. Dat vertelden hoofdmeesters van Afrikaanse scholen de IT Staffing-directeur. "Die ict-opleidingen zijn van vrij laag niveau. Leerlingen krijgen les in het toepassen van pakketten. Ze worden niet opgeleid tot ict-specialisten." Toch kunnen deze leerlingen met ict-kennis zich verzekeren van een baan.

Dure internetverbinding

Wat bij Van Alphen ook indruk maakte, was dat twee meisjes vroegen of hij voor een internetverbinding kon zorgen. Scholen hebben geen internet, omdat het te duur is. "Het hebben van een internetverbinding leeft dus ook in de harten van de mensen", aldus de directeur.

IT Staffing vertrok samen met Het Goede Doel en Viafrica naar Tanzania om daar met eigen ogen te zien wat de stichting er doet. De detacheerder, Henk Temming en Henk Westbroek bezochten verschillende scholen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Internet

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-25T11:07:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.