Deelnemers niet blij met veranderd tarief SIDN

Dit artikel delen:

Niet alle deelnemers van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) zijn het eens met de tariefsverandering. Zij starten een petitie en willen dat de kortingsregeling voor registrars met meer dan tienduizend .nl-domeinnamen wordt afgeschaft.

Een deel van de deelnemers van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) is niet blij met de tariefsverandering die de organisatie voorstelt. "Voor mij is het een tariefsverhoging van 33 procent. Ik schiet erbij in", zegt Berrie Pelser van hoster Ber Art. Hij is samen met een aantal andere registrars een petitie gestart. Op het forum van webhostingtalk.nl heeft een aantal registrars al toegezegd de petitie te ondertekenen. "We hebben al behoorlijk wat toezeggingen gehad."

Volgens Pelser wordt de concurrentiepositie van de kleinere registrar ondermijnd door de kortingsregeling van SIDN. De stichting geeft registrars die meer dan tienduizend domeinnamen registreren, een korting die kan oplopen tot acht procent. De korting wordt echter alleen berekend voor domeinnamen boven de kortingsgrens. Pelser: "De grotere registrars kunnen zo domeinnamen goedkoper op de markt brengen."

Tariefswijziging

SIDN laat leden niet langer betalen voor mutaties, zoals een nieuwe aanvraag of een wijziging van adres. Deelnemers moeten een tarief per kwartaal betalen. Dit tarief is met vijftig euro verhoogd. Volgens Pelser is deze tariefswijziging pas rendabel voor een registrar als deze meer dan vierhonderd mutaties per jaar heeft.

In de petitie eisen de registrars dat de kortingsregeling wordt afgeschaft. Daarnaast willen ze dat de gehele prijsverandering wordt teruggedraaid. Volgens de petitiestarters heeft de stichting een reserve van twaalf miljoen euro. Zij willen van SIDN weten waarom de stichting de tarieven verhoogt als er zoveel in kas zit. Een vierde eis van de registrars is dat er een raad van deelnemers wordt opgericht.

Advocaat

Pelser en zijn mede-registrars hebben al een aantal stappen gezet om de SIDN ertoe te bewegen de beslissing terug te draaien. Er is contact opgenomen met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann). Ook is een advocaat in de arm genomen. "Eerst willen we met SIDN om tafel zitten, zodat zij ons de situatie kunnen uitleggen. Mochten ze niet willen luisteren, dan spannen we een kortgeding aan", zegt Pelser.

SIDN zegt overwegend positieve reacties te hebben ontvangen op de tariefswijziging. Zij hebben deze wijziging doorgevoerd, omdat ze zo hopen dat meer mensen een .nl-domeinnaam registeren. Ook moet de nieuwe tariefsstructuur het voor registrars overzichtelijker maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voor meer info zie: www.petitiesidn.nl

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Internet

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-11T13:59:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.