ICT'ers vinden zichzelf niet ondernemend

Ict'ers zijn niet ondernemend binnen het bedrijf waar ze werken. Dit blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.

Ict'ers vinden zichzelf minder ondernemend binnen het bedrijf waar ze werken dan werknemers in andere beroepsgroepen. Bijna zes op de tien werknemers (57 procent) vindt zichzelf ondernemend. Minder dan de helft van de werknemers met een ict-functie (47 procent) vindt zichzelf een intrapreneur. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Intrapreneurs zijn mensen die nieuwe initiatieven ontwikkelen om de organisatiedoelen te bereiken.

Verder blijkt dat bijna de helft van de hoogopgeleide werknemers (48 procent) zich geremd voelt om ondernemend te zijn binnen de organisatie waar hij werkt. Aan de andere kant hechten de respondenten van het onderzoek veel waarde aan intrapreneurschap. Bijna zes op de tien werknemers vindt intrapeneurschap belangrijk tot zeer belangrijk.

Regels en procedures

Intrapeneurschap helpt noodzakelijke vernieuwing en innovatie tot stand te brengen. Uit het onderzoek blijkt dat vooral regels en procedures een belemmering vormen voor ondernemerschap. Voor het vertonen van intrapeneurschap moet het mogelijk zijn regels en procedures af en toe te omzeilen. Juist werknemers in de ict (40 procent) hebben deze mogelijkheid vaker dan gemiddeld. Slechts 28 procent van alle ondervraagden geeft aan dit af en toe te kunnen doen.

Het onderzoek ‘Het dilemma van intrapreneurschap. Hoogopgeleide werknemer wil méér ruimte voor ondernemerschap' is in opdracht van Samsung Electronics Benelux door TNS NIPO uitgevoerd onder 600 Nederlandse werknemers met een WO of HBO-opleiding.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ja niet ondernemend.... Vaak krijg je al genoeg extra werk op je bureau omdat dingen tegenvallen en dan ga je niet ook nog eens initiatief zoeken om nog meer werk te creeeren. Tja, als je thuis niks te doen hebt, dan doe je dat misschien, maar sommige mensen hebben ook een leven buiten het bedrijf.

Juist door initiatief te nemen krijg je zelf de kans om zelf uiteindelijk een interessante job over te houden. Jarenlang heeft iedereen zitten inkakken omdat de bedrijven toch geen mensen konden vinden. Lang leve de krediet crisis komt daar nu verandering in. Iedereen moet weer "slim" werken voor z'n centen en mag blij zijn met de baan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-21T11:27:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.