Experts missen vrouwen in ICT-top

Armpje drukken

Vrouwen hebben specifieke eigenschappen die voordelig kunnen zijn voor een organisatie. Het is daarom een gemis dat het aantal vrouwen in de top bij Nederlandse ict-bedrijven te verwaarlozen is, vinden Computable-experts van het topic Loopbaan.

Dat er weinig vrouwen in de top zitten bij ict-bedrijven is een gemis, vinden Computable-experts van het topic Loopbaan. "Veel wetenschappers zeggen dat het beter is voor het bedrijf", zegt loopbaanadviseur Peter Ambagtsheer bij Mentaspex. Uit onderzoek blijkt dat gemengde groepen het in ieder geval niet slechter doen dan groepen met alleen mannen of vrouwen. Ambagtsheer: "Er is dus geen reden om vrouwen uit te sluiten."

Volgens de experts hebben vrouwen specifieke eigenschappen die voordelig zijn voor een bedrijf. "Vrouwen kunnen wat communicatiever zijn en zijn wellicht betere luisteraars.

Zij zijn in staat het gat op te vullen tussen bedenkers en uitvoerders, vermoedt consultant Jacqueline van der Holst bij Avanade. "Daarnaast kunnen vrouwen goed multi-tasken, wat een groot voordeel kan zijn bij leidinggeven," aldus Van der Holst.

Dialoog

Volgens personal coach Boudewijn van Achter bij LRM Group kiezen vrouwen sneller voor de dialoog, omdat ze er vanuit gaan zelf niet over alle wijsheid te beschikken. "Ze spelen niet graag machtsspelletjes. Het ligt vrouwen over het algemeen erg goed om de bindende factor te zijn."

Een recent onderzoek wees uit dat bedrijven waar vrouwen in de top zitten meer winst maken. "Er wordt gesuggereerd dat je om meer winst te maken meer vrouwen in de top moet hebben. Maar een correlatie is nog niet hetzelfde als een oorzakelijk verband. Je zou ook kunnen zeggen dat bedrijven die goed draaien, zich de luxe kunnen veroorloven van een vrouw in het midden", zegt Ambagtsheer.

Geen enkele toegevoegde waarde

Overigens zijn niet alle experts het eens dat vrouwen in de top een organisatie beter laat draaien. "Een vrouw in de top heeft, net als een man, geen enkele toegevoegde waarde. Kennis en kunde hebben wel toegevoegde waarde. Man of vrouw dat maakt niet uit. Ik zie niets positiefs of negatiefs aan een vrouw in de top", zegt Arrendum Groep-directeur Fred van den Berk.

De Nederlandse Female Board Index 2008 laat net als die van 2007 zien dat het aantal vrouwen aan de top van de ict-sector te verwaarlozen is. Onderzoekster Mijntje Lückerath-Rovers maakte voor de tweede keer een overzicht van vrouwelijke vertegenwoordigers in de raad van bestuur en raad van commissarissen bij Nederlandse, beursgenoteerde ondernemingen.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

het gaat vooral om de stijl van werken die nodig is: pragmatisch, en-en, met hart en hoofd werken. Dat is niet alleen aan vrouwen voorbehouden. Als je goed kijkt zie je dat ook mannen met dergelijke eigenschappen, en die zijn er, slechts sporadisch voorkomen op hogere niveaus in organisaties.

Inderdaad, de toegevoegde waarde van IT bedrijven zit aan de basis en niet in de top. Vakkennis levert geld op, de meeste managemers organiseren vaak slechts de interne huishouding. Dus vrouwen, breng kennis en toegevoegde waarde. Als je dat goed genoeg doet mag je misschien ook in de echte top meedoen, net als ongeveer 1/10e procent van de mannen.
De beschreven eigenschappen zijn niet aan een sexe voorbehouden.

Voor mijzelf sprekende heb ik in de loop van de jaren ervaren dat ik liever werk in een werkomgeving die voor het meerendeel uit mannen bestaat. Wanneer het aantal vrouwen toeneemt, neemt ook het geroddel en de flauwe grappen toe.

Als je die eigenschappen op een rijtje zet, zijn de vrouwen juist zeer geschikt voor het tussenkader, omdat daar deze eigenschappen het beste tot hun recht komen. Dat beter multitasken is trouwens een onzin-verhaal dat blijft rondzingen. In Denemarken is hier recent een groot onderzoek naar gedaan, het blijkt dat beide sexen het even goed kunnen, maar dat de vrouwelijke groep er meer gebruik van maakt, een kwestie van noodzaak en/of motivatie dus. Aan de andere van het glazen plafond zit overigens de glazen bodem: in het ellendigste werk (m.u.v. de prostitutie) zijn vrouwen ook ondervertegenwoordigd. Een aardig artikel hierover is te vinden op http://www.nrc.nl/achtergrond/article868866.ece

Het is een rare veronderstelling dat gemengde teams 'het in ieder geval niet slechter doen'. Uit diverse onderzoeken blijkt dat gemengde teams juist BETER presteren (Catalyst, Erasmus Universiteit, McKinsey). Ook onderzoek bij beursgenoteerde bedrijven wijst uit dat met vrouwen aan de top de resultaten toenemen.
En dan de opmerking dat er geen toegevoegde waarde zou zijn omdat het om de kwaliteit gaat. Erg kortzichtig en eenzijdig gedacht. We leven toch ook in een gemengde wereld. Er is juist voordeel te behalen omdat gemengde teams een bredere blik vertegenwoordigen. Nu wordt in de ICT de wereld alleen bezien vanuit de blanke man van tussen de dertig en veertig jaar. De kwaliteit verbetert juist als we ook een ander geluid laten horen. Hoe kunnen we creatief zijn als we niet bereid zijn anders de denken en te handelen? Dus wat heeft de ICT nodig om de komende jaren succesvol te zijn: meer vrouwen, meer verscheidenheid in cultuur, meer verschillende leeftijden.
Ik constateer dat de feiten in dit artikel worden verdraaid en zodanig naar de hand worden gezet dat het onderwerp van tafel verdwijnt. Waarom blijft de ICT 'zijn' kop in het zand steken?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-16T11:29:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.