Ontslag in proeftijd kan uitkering blokkeren

Ontslag

Een werknemer die in zijn proeftijd te horen krijgt dat zijn contract wordt ontbonden, krijgt niet zonder meer een uitkering, melden juristen. Uitkeringsinstantie UWV kan aanvoeren dat de werknemer met zijn overstap zelf voor een onzekere toekomst heeft gekozen.

Werknemers van wie het contract in de proeftijd wordt ontbonden hebben niet automatisch recht op een uitkering. Dat stellen juristen in antwoord op vragen van Computable. Zij stellen dat uitkeringsinstantie UWV in sommige gevallen tot de conclusie komt dat de werknemer zijn werkloosheid aan zichzelf te wijten heeft. Dit is het geval wanneer een werknemer een vaste aanstelling opgeeft voor een onzekere nieuwe baan.

Werkgevers mogen zonder opgave van redenen het contract met medewerkers in hun proeftijd verbreken. Werknemers hebben overigens hetzelfde recht. Dit is bedoeld voor gevallen waarin één van beiden ontdekt zich te hebben vergist. Onlangs kwam het verschijnsel proeftijdontslag in het nieuws toen ict-dienstverlener Logica besloot het contract van medewerkers in de proeftijd te ontbinden.

Discriminatie

Wie in zijn proeftijd naar huis wordt gestuurd heeft weinig mogelijkheden zich hiertegen te verzetten. De arbeidsrechter kent eigenlijk alleen schadevergoeding toe wanneer het ontslag is gebaseerd op discriminatie (ras, geloof, geslacht, zwangerschap of leeftijd). Proeftijdontslag om economische redenen, zoals het uitbreken van de kredietcrisis, wordt door de rechter doorgaans toegelaten.

Ontslag in de proeftijd

Meer informatie over de juridische aspecten van de proeftijd en het ontbinden van een arbeidscontract in de proeftijd is te vinden op Arbeidsrechter.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Da's lekker voor de doorstroom op de arbeidsmarkt, straks durft niemand nog te bewegen van de ene baan naar de andere.

Dus een enorme smerige streek van je werkgever als hij jou in je proeftijd ontslaat omdat hij economische tegenwind heeft. Geen WW uitkering, bijstand misschien, geen reserves misschien. Binnen de kortste keren de bank met de deurwaarder op de stoep. Je stuurt iemand bijna rechtstreeks naar het leger des heils zo! Ik zal nu werkelijk nooit van mijn arbeidsleven bij een bedrijf gaan solliciteren die zoiets flikt. Logica flikt zoiets, die staat genoteerd. Maar er waren nog anderen? Noem ze even, dan maak ik een lijstje waar ik nooit een CV naartoe moet sturen. En dan wel zo'n 'we gaan er met ze allen voor' met zwaardjes en schildjes spotje! Het is toch niet verwonderlijk dat werknemers die zelfstandig nadenken wantrouwend zijn ten opzichte van werkgevers. Werknemers en werkgevers hebben vaak een tegengesteld belang, en trap niet in die alle neuzen dezelfde kant op bedrijfsuitje propaganda onzin!

Schrijf dan ook maar gelijk de CapGemini's, Atossen, Ordina's en Getronics van deze wereld op je lijstje!

Nou nou, als dit normaal is in de ict, dan kan ik me voorstellen dat er weinig studenten zijn die voor dit vak kiezen. Zit het even tegen dan wordt je gedumpt! Nu, en ook, kan ik mij herinneren in begin negentiger jaren, zo rond 2001...

Gewoon niet voor dit vak kiezen en rechten of medicijnen studeren, dat zou ik mijn kinderen nu adviseren.

2 maanden proeftijd is wettelijk maximum. Bijna elke arbeidsovereenkomst in elke branche wordt met een proeftijd aangeboden. Dit is zeker niet alleen zo in de ict.

Leuke tip om je personeel kwijt te raken, tegen een laag tarief. Vraag een collegabedrijf om vervelend personeel bij je weg te halen met een beter aanbod. Geef het collegabedrijf twee bruto maandsalarissen en zij mogen uitkiezen wanneer ze de werknemer dumpen. Natuurlijk bied je dit ook aan als wederdienst voor je collegabedrijf. Als het meezit krijgt jouw vervelende ex-werknemer geen uitkering en kan hij of zij beginnen met het opeten van kapitaal. Boontje komt om zijn/haar loontje...

Laten we niet alle grote ict-bedrijven meteen over een kam scheren. Tenminste niet totdat blijkt dat ze inderdaad zo opereren. Zoals in het geval van Ilionix waar een collega onlangs naartoe overstapte. Tegen het einde van de proeftijd kwam de mededeling "Bij nader inzien hebben we toch geen werk voor u".

't is weer Logica die het gedaan heeft... Als iemand ervoor kiest om een zekere toekomst (lol) op te geven voor een nieuwe baan, weet je dat je hoe dan ook binnen je proeftijd ontslagen kunt worden. Da's nou eenmaal het nadeel van een hoger salaris of een snellere leasebak te willen. Denk sowieso eerst eens na voordat je overstapt, het gras is bij de buren altijd groener, of de buurman nu
Logica,
Ordina,
Getronics,
IBM,
Capgemini of
Atos Origin heet.

@ Alf
in het begin van deze eeuw heeft zoiets gespeeld. Een bedrijf 'kocht' tegen vorstelijke salarissen mensen weg en dumpte ze vervolgens in hun proeftijd. Bleek inderdaad later dat die twee werkgevers het op een akkoordje hadden gegooid. Volgens mij is hier nog over geprocedeerd en zijn betrokken medewerkers in het gelijk gesteld. Betrokken namen schieten mij zo snel niet te binnen.

Zo, dat vind ik in deze tijd nogal gedurfd. Er zijn genoeg werkgevers die contracten van werknemers tijdens de proeftijd om dubieuze redenen ontbinden.

En... gevonden!

nl.wikipedia.org/wiki/Ontslagzwendel

Als je huidige werkgever je in het kader van outplacement bij een ander kan onderbrengen. Dan zou je kunnen bedingen dat je met onbetaald verlof gaat bij je huidige werkgever totdat je de proeftijd door bent. Vervolgens dien je je ontslag in bij de oude werkgever. Zo niet, dan is er nog steeds niets aan de hand.
Hoe zit dit juridisch?

Dit is het geval wanneer een werknemer een vaste aanstelling opgeeft voor een onzekere nieuwe baan.


Wie bepaalt of een nieuwe baan onzeker is?

Zelf stapte ik ooit over naar een andere baan. Met 3 maanden opzegtermijn, en een proeftijd van 2 maanden was ik 5 maanden verder.
We hebben afgelopen jaar gezien hoe de wereld kan veranderen in 5 maanden tijd. Als je in augustus overstapte, was je in januari niet zeker van je baan.

Heb is dan gekozen voor een "onzekere baan" ???

Gaat niet over ICT versus andere branches, maar de vraag of een bedrijf zelf vanuit een specialisme iets creeert/maakt/levert en jij daarin een wezenlijke schakel/hefboom bent, of het bedrijf generieke uur-factuur diensten levert en jij daarin slechts bijdraagt via billable uren bij externe klanten. Overigens heeft de ICT branche wel relatief veel spelers in die laatste categorie.

Bijzonder slechte ontwikkeling. Migratie moet niet worden afgestraft! Kennelijk wordt er, zoals in de hele samenleving tegenwoordig (na 911) vanuit gegaan dat er schuld of onzorgvuldig handelen kan worden verweten. Je mag zelf het tegendeel bewijzen.

Veel werkgevers zien werknemers steeds meer als een weggooi / inwisselbaar product. Ik zie het als een moderne vorm van slavernij. Je moet je maar aanpassen en schikken en conformeren naar de grille van het bedrijf. De telecom en ICT sector is erg conjunctuur gevoelig en je bent altijd min of meer vogelvrij.

Een werkgever kan zonder problemen een pas aangenomen werknemer aan de kant schuiven zodra hij een betere tegenkomt! Ik heb dit al diverse keren meegemaakt met name bij middelgrote bedrijven (~ 50)

Zoals het voor werkgevers steeds makkelijker wordt om mensen uit te wisselen, zo zou het voor werknemers ook makkelijker moeten worden om zich te verplaatsen. We leven allang niet meer in een land waar je 40 jaar bij een werkgever kan werken immers.Dit heeft veel weg van ongelijke behandeling.
Net als de wachtgeldregeling voor mensen die weinig of geen risico willen lopen (zoals ambtenaren en politici!). Die categorie geniet extra bescherming en vaak een riante afvloeiingsregeling.

Bovenstaande is een juridische onderbouwing van ontslag in proeftijd en het al dan niet automatisch hebben van WW rechten als gevolg.

Laat die emotie nu eens los en bekijk de feiten.

Dan zie je dus, dat het inderdaad aan jouzelf ter beoordeling is, om de (onzekere) stap te nemen en elders te solliciteren en dus kans te lopen op dit soort gevolgen.

Je kunt met je vinger richting Logica of Ordina of welke werkgever ook wijzen, maar je kunt ook bij jezelf te rade gaan.

Wat je ook steeds vaker hoort is dat een werkgever bv een vacature heeft voor een bepaalde functie. Hij vindt 2 of 3 kandiaten die aan zijn eisen voldoen. Die worden alle 2/3 aangenomen en in de proeftijd bekijkt de werkgever welke van de 3 de beste is. Die neemt ie aan en de andere(n) word(en)t in de proeftijd ontslagen. Kortom, dit soort werkgevers neemt het begrip 'proeftijd' wel heel letterlijk.

@Peloro: Mmm, een soort proefkonijn-tijd dus, ipv proeftijd.

Halverwege de jaren '90 werd de overlegeconomie hervormd en ontstond het succesvolle poldermodel. Nog even en we zitten in een bananenrepubliek. Gelukkig? bestaat onze regering vooral uit (schijn) heiligen: Christen Democratisch Appel, Christen Unie en vooral niet te vergeten de Partij Van jan De Arbeider, deze jongens (Jan Peter, Andre en Wouter) hebben hun hart op de juiste plaats, der (evenals vriendenkring) portemonnee) ook het(de) vorige parlement(en) zorgt ervoor dat ons land langzaam maar zeker ....Vroeger hadden we nutsbedrijven, nu wordt je dood gegooid met reclame (kost tenslotte niets) van Eneco/Nuon etc. etc. welke goedkoper is, ach de marktwerking zorgt er voor dat de prijzen binnen de perken blijft? Ook hier geldt zakken vullen. De enigste jongen die wel woord houdt is Obama, die maakt zich kwaad wanneer er dingen gebeuren (165 miljoen dollar) die sociaal gezien beslist niet kunnen. Eigenlijk moest Balkenende ook zo handelen, Obama zegt niet dat hij alles weet, hij zorgt ervoor dat de juiste man of vrouw met kennis van zaken de lakens uit deelt, maar onze regering kan alleen maar touw trekken en daarna een groep aan wijzen die zich over dit en anderen onderwerpen, een voorstel uitbrengt. Nederlands evenals geschiedenis moet dit parlement ophalen, nu bedoel ik niet dat ze geen Nederlands kunnen spreken of schrijven, maar gewoon is proberen uit te leggen wat ze bedoelen met de uitspraken die ze in kamer bezigen. En met geschiedenis bedoel ik, dat je hier van kunt leren, een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, wat te denken van asfalt verbreding, pomp meer geld in het OV (kijk naar Japan) en zorg ervoor dat deze goed werkt, dan verdwijnen de files als vanzelf.Zo kan ik wel een uurtje door gaan maar dan is het geen reactie maar boek geworden.

Het gaat erom dat je buiten je schuld werkloos wordt.
Ik betaal voor die verzekering dus moeten ze betalen, dat de juristen van het UWV een andere mening hebben is ... interessant, suggestief, en stemming makerig.

@ the worker,

wanneer je zelf je huis in brand steekt, zal de inboedelverzekering ook niet uitkeren, toch?

Dit probleem kun je erg simpel vanuit de markt beantwoorden: staat namelijk nergens in de wet volgens mij dat het verboden is een arbeidsovereenkomst overeen te komen zonder proeftijd.

ABC: Werkgever wil me hebben? Prima, contract zonder proeftijd met een minimale lengte van 6 maanden. Na 6 maanden niet verlengen, prima kan het UWV dokken.

Als maar genoeg werknemers bij een overstap dit afdwingen word het gewoon gemeen goed en zijn dit soort truuken ook niet meer nodig. Als de topman 1,7 miljoen krijgt voor zijn snuffelstage, mag ik me uitkering borgen.

Tsja,
Flexibiliteit gevraagd, ben je flexibel dan sta je zo op de straat met niets extra en afwachten als je wel in aanmerking komt voor een uitkering. De wetgever schijnt er patent op te hebben, enerzijds flexibiliteit bevorderen, anderzijds het afstraffen. Niet alleen met het werk is dit zo maar ook als je een eigen huis hebt. Blijven zitten waar je zit, is dat wat ze willen in een periode waarin je met een flexibele opstelling veel meer kunt bereiken? Wat te denken van de gouden pensioen (de laatste tijd meer roodkoperen) kettingen waarmee je als een oudere werknemer bent gebonden aan de huidige werkgever.

Wat een krenterig gedoe allemaal om die werknemers dat WWtje te onthouden als je dit afzet tegen de miljarden die Bos aan onkundige banken uitdeelt en de miljarden die in rook zijn opgegaan bij de pensioenfondsen.

UWV heeft een dubbele moraal:

je moet er als werknemer alles aan doen om niet werkloos te worden, daar hoort dus ook solliciteren bij naar een baan waarvan je verwacht dat deze meer zekerheid biedt.

Als je dat niet doet, kan dat jouw verweten worden. Je kon immers weten dat je ontslagen zou kunnen worden, en je solliciteerde niet.

Solliciteer je wel en pakt deze keuze verkeerd uit, dan wordt je dat wederom verweten.

@Ferdy Bossy:

Als je denkt dat Obama een man van z'n woord is, moet je maar eens zoeken naar "The Obama Deception". Iets dat momenteel veel stof doet opwaaien en waar de meeste mensen niet aan willen. Het doet toch vaak pijn om de waarheid te horen...

Hoe zou het in Amerika gaan??

Zelf recent (januari) ook in proeftijd ontslagen wegens "gebrek aan opdrachten in mijn regio". Heb toen ook WW aangevraagd en vervolgens gewoon gekregen.
Was maar voor enkele weken, dus misschien dat ze daarom minder moeilijk hebben gedaan.

Heb het idee dat iedereen hier er gelijk vanuit gaat dat niemand WW krijgt als je in proeftijd op straat wordt gezet. Dit is dus niet het geval.
Wil niet zeggen dat het wel extreem lullig is als je geen WW krijgt in zo'n geval.

@Joep: "Obama is just a pretty ethnic minority face"
Achter de schermen werken nog steeds dezelfde (negatieve) politieke krachten die hun eigen plan uitvoeren met de VS. (en de rest van de wereld, dus ook EU en Nederland)

@Ronald Vermeij
Zeer juist opgemerkt.

Misschien kunnen we het even feitelijk houden. Er zijn twee grote ICT-bedrijven die werknemers in hun proeftijd hebben ontslagen. Dat zijn Logica en Accenture. Bij de overige ICT-bedrijven worden wellicht ook mensen ontslagen, en hoe erg dat ook is, die gooien er geen mensen uit die ze net daarvoor hadden gelokt met o.a. een goed salaris en die daarvoor ook een vaste baan opgaven. Mensen die zich met recht een aardig geintje geflikt voelen. (En dat vind ik nog een understatement als het om je baan gaat.)

Hoe anti-Logica je ook bent, de feiten zijn dat Cap, Ordina en Getronics er ook mensen in proeftijd hebben uitgegooid. Dus als je het feitelijk wilt houden, doe het dan wel goed.

Leuke reacties hierboven.
Het lijkt , dat mensen wakker beginnen te worden

Toch nog lekker op de VVD of CDA of PvdA(=VVD )
blijven stemmen erg slim hoor , dan wordt het steeds
erger...

Sinds de 80'er jaren is er iets in gezet en dat moet gekeerd worden. Kan alleen als er sociaal gestemd wordt.
SP bijvoorbeeld....

Wake up and smell the coffee.

UWV heeft gewoon ergens tich miljoen (voor de zoveelste keer) over de balk gegooid. Dus halen ze het uit het geld van de werknemer die premie heeft betaald.

Zijn/ haar verzekering verdwijnt in rook op. En ja mensen eindigen inderdaad op straat.


Wat je natuurlijk ook kunt onderhandelen bij je contract, is GEEN proeftijd. Heb je genoeg aantoonbare ervaring opgebouwd, lever je referenties op die je positieve werk en positieve werkhouding kunnen bevestigen etc, dan is misschien een proeftijd niet eens nodig. Op dat moment loop je minder risico tijdens een overstap.

Een proeftijd is in ieder geval niet verplicht!

Verbazingwekkend, wat een gebrek aan niveau in de bovenstaande reacties.

In de huidige markt aankomen met een vraag om een contract zonder proeftijd, VVD is vies, UWV zou geld over de balk gooien ipv uitkeringen te verzorgen etc etc.

Nog meer waardevols te melden?

Of te druk met solliciteren en CV's opschonen?

@Nike echt ...... op man. Ik ben zes keer of zo van baan verwisseld, nog nooit in de proeftijd aan de kant gezet. Nog nooit zelfs in de buurt gekomen van die situatie. In mijn ogen is, of tja eerder was, de proeftijd er voor rare extreme situaties. Dus als je echt rare dingen gaat doen als aan de de secretaresse zitten, of gewoon de hele dag gaat liggen pitten, of je weet echt helemaal niks van programmeren en je hebt je CV verzonnen en je diploma in India gekocht. Ja als de werkgever daar achter komt, dan wordt je in je proeftijd ontslagen. Niet als ie even denkt, ach ja toch maar niet, who cares.

Een korte reactie op bovenstaande: proeftijdontslag is inderdaad niet gangbaar wanneer het gaat om het functioneren van de werknemer.

Het is in veel banen normaal dat een nieuwe werknemer een half jaartje nodig heeft om goed op gang te komen, en dan heb je na twee maanden nog geen goede inschatting van de uiteindelijke resultaten. Vandaar dat het in de meeste gevallen een formaliteit is dat je na je proeftijd mag blijven.

Maar het kan ook gebeuren dat de marktomstandigheden of de plannen van de werkgever in die tijd veranderen. Door de snelle veranderingen in van de laatste zes maanden komt juist dat soort proeftijdontslag ineens wel vaak voor.

En nog een kleine aanvulling. Als een werknemer niet van de secretaresse kan afblijven, zijn diploma in India heeft gekocht of zijn CV heeft verzonnen, dan kun je hem altijd ontslaan zonder enige vorm van opzegtermijn of vergoeding. Alle drie zijn redenen voor ontslag op staande voet.

Ok Freek, je hebt formeel gelijk, maar normaal moest je het toch wel heel erg slecht doen, op het absurde af, wou je in je proeftijd ontslagen worden. Ja zelfs in tijden dat het economisch wat minder ging, bijvoorbeeld 1993, 2002. Toen ben ik ook van baan gewisseld. Het ontslaan van een werknemer die niet slecht functioneert louter omdat het economisch even tegenzit vind ik ronduit asociaal, en daar zal ik ook in betere tijden niet bij solliciteren. Alleen als een bedrijf echt aan de rand van het faillissement zou staan zou ik daar enig begrip voor opbrengen. Dus zeg ik, hou op van, dat is je eigen schuld, dat is (was?) niet conform de geldende normen en gewoontes.

Nike ,
Waarom lees je dit alles hier als je nivo zo veel hoger licht.
Feiten vaststellen heeft niets met nivo te maken...

Je opmerking zegt alles over jou,
niets over de rest van de reactanten

@Rob: dat je hier van wakker LICHT.

O ja, een niveau LIGT hoger en een reactant is een chemische vloeistof....
Kaspar bedanktd foor je reaksie , maar die vouten waren natuurlijk even opzet hi hi

Juist collega's als Nike verpesten veel sfeer in de werkomgeving, dat hield mij even bezig vandaar dat
wakker liggen hierover.

Zodra de berichten enige menselijkheid vertonen
komt zo'n vogel met zijn handige opmerkingen.(brrr)

Was het niet Logica die bij het UVW er een potje van maakte?

Als dit soort zaken weer spelen moet je straks als bedrijf niet verbaasd zijn als je nieuwe werknemer alles uit de kan probeert te halen.
Het goede voorbeeld wordt aan de top voorgeleefd: pakken wat je pakken kunt!

Ik verwacht dat dit straks ook zijn invloed op de werknemen zal hebben. Veel minder een vast dienstverband en meer een soort pool van zzp'ers. Die blijven zo lang als er iets te halen valt. Hierdoor krijgen de bedrijven die slecht met hun personeel omgaan de rekening. Verlies van kennis, geen loyaliteit meer, gebrekkige continuitiet, etc.

BTW - er zijn dan straks minder waardeloze managers nodig. Heeft wel wat voordelen.

Het was UWV die er een potje van maakte :P

Ah, dit zijn FEITEN?

UWV gooit geld over de balk, VVD is vies etc?

Het zal wel aan mij liCHen dan...

De verhouding tussen werk-gever en werk-opruimer gaan steeds gekkere vormen aannemen in dit land. Het UWV adverteert dat zij "brug van werk naar werk" zou zijn. Echter - als ik het hier lees - is het verworden tot een wrakke houten touwbrug, die gammel bungelt boven 'het ravijn der werkeloosheid'.

Jij - als werk-opruimer - doet je best voor een werk-maker(bedrijf). Het bedrijf neemt jou in dienst, je bevalt het bedrijf niet en BAF daar ligt je. Je dondert dwars door het zogenaamd veilige "UWV brugdek? heen plat op je giechel in het werkeloosheids ravijn. Das lekker! Vervolgens kun je van hetzelfde "UWV nog een juridische TRAP NA krijgen omdat je er zelf voor gekozen hebt! Ik vind dit te hufterig voor woorden, dat dit mogelijk is.

Je moet hier wel werk-opruimer zijn in dit land om uberhaupt te kunnen (over)leven. Van alle kante verregaande en verstikkende overheids bemoeienis in de zin van:
- opleiding tot loonslaaf (wat vrijheid leren ze je wel af)
- schoolkeuzes (kun jij alles worden wat jij wil)
- maatschappelijke rolverdeling (slaaf blijft slaaf)
- re-integratie terug naar loonslaven circus, maar niet naar eigen vrijheid.
Als jij dan in HUN circus een keer onderuit gaat, is het nog jouw SCHULD ook?? Dit geheel blijven we met zijn alleen nog steeds VERZORGINGSSTAAT noemen???

Het enige wat door deze staat VERZORGD wordt is dat je 'legaal' uitgeperst kan worden door het bedrijfsleven en overheid, en voor de rest kun je de goot in, ziekworden, doodgaan. Wat als je ziek word in dit circus moet je het OOK nog zelf gaan betalen.

[Discriminatie]
Als je "boven de wet" leeft;
als gezagshebber, gezagsuitvoerder, overheidsdienaar, orde-handhaver, werk-maker, dan heb je het goed in Nederland. Deze club blijft zich ook ver-rijken ten kosten van de werk-opruimers en ze dekken elkaar allemaal..publiekelijk gezien of ongezien achter de schermen van de politiek of boardroom.

Leef je "onder de wet", laat je je nog door "wetten gemaakt door een ander" onderdrukken?
Dan ben je letterlijk aan de ratten overgeleverd in deze verzorgingsstaat. Het enigste wat er hier verzorgd word is dat "de mensen boven de wet" er kunnen blijven zitten en zich ? legaal - kunnen verrijken aan alle anderen.

[Gelijke Rechten, gerechtigheid]
Zolang je - als werk-opruimer - nog in deze illusie blijft geloven kom je iedere keer van een koude kermis thuis bij een conflict met een werk-maker of wetten-maker.

Als alle mensen daadwerkelijk GELIJK zouden zijn, waren er geen wetten nodig en orde-handhavingsinstanties in deze maatschappij toch?. Dan werd er oprecht samengewerkt en niet nog verder onderdrukt met een verstikkend oerwoud van regels en wetjes, belastingen, normen en waarden voorschriftjes.

Werk-opruimers in een GEZAGSdragende arbeidsrelatie hebben geen kredietcrisis veroorzaakt, bepalen de economie niet. scheppen de wetten en regels in dit land niet. Het word dan ook eens tijd dat de gezags-dragers en werk-makers, wetten-makers in deze maatschappij hun eigen verantwoordelijkheid nemen voor de door hun (bewust) veroorzaakte puinhopen, en dit niet meer "wettelijk" afwentelen op de loon-slaven onder hen.

Waarom zou ik me anders nog aan een wet moeten houden?

Ronald,

Niemand vertelt jou als 'loonslaaf' je leven te slijten. Eenieder heeft de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot wat jij als 'gezaghebber' definieert.

Sachtoffers zijn vooral diegenen, die ervoor kiezen klappen te ontvangen.

@Nike: Daar ben ik het 100% mee eens!
Voorlopig leef ik, net (als jij?) zoals zovelen hier nog "Onder de Wet" in deze maatschappij. Daar heb ik niet voor gekozen ;-) dat heeft niemand me verteld. Das een [default setting] in deze maatschappij voor de meesten van ons.

Ik ben het helemaal met je eens dat iedereen de potentie in zich heeft heeft om zich te kunnen ontwikkelen tot een gezaghebber, daar word druk aan gewerkt. Echter niet van "het type Den Haag" wat het nodig heeft om via wetten en regels - andere te onderdrukken om daar zelf weer beter van te worden. Tsjakka :-)

Ha , Ronald ,

Tjakka inderdaad.
Weg met dat dictatoriaal regime.
Terug naar de normale omstandigheden van voor 1985.
Toen had het VVD CDA dictatoriaat nog niet toegeslagen...
De macht is weggegeven aan een klein handje lieden.
Vul het maar in. Dus of zelf alsnog een partij oprichten.
Of aansluiting bij een partij die ook nastreeft ,
Nederland iets socialer te maken .
SP dus

Jouw toekomst hangt van een hoop dingen af,
maar toch vooral van jezelf.

M.a.w. iedereen is de schuld, ze, men, hun, anderen, maar wat heb je zelf gedaan?

Kijk nog eens naar de reactie van
"Invastedienst" (Naam)

Dat stuk snijdt ook hout !

Beste Computable, en beste reageerders, of aan het niveau te zien soms reaguurders,

U staaft uw bewering op geen enkele wijze dat je bij ontslag in de proeftijd geen WW krijgt. Uiteraard krijg je geen WW als het ontslag aan je zelf is te wijten.

Is hier jurisprudentie over? Volgens mij (ik meen toch wel het nodige verstand te hebben van WW-regels, ik doceer ze zelfs) geldt dit alleen maar als iemand willens en wetens een aantoonbaar risicovolle c.q. kamikaze stap maakt. Niet als dit een normale horizontale stap is, en laat staan als het een plausibele stap is met promotie.

M.i. creeert u hiermee onnodige angst en bevestigt u een bakerprookje. Dat is niet goed voor de gezonde doorstroming van de arbeidsmarkt.

De zwendel met overnemen van personeel en ontslaan in de proeftijd is inderdaad gebeurd. Een schande voor het imago van de IT-sector! Het UWV betaalde overigens "gewoon" de uitkeringen, maar heeft, toen de zaak verdacht werd, de zwendel ontmaskerd en een deel van de kosten op de fraudeurs verhaald. Ook de gedupeerden schijnen nog wat verhaal te hebben gekregen, maar dat blijft een schrale troost.

Ik ben benieuwd naar berichten en uitspraken van het UWV en de rechter over de eerste echte weigering van het UWV om een WW-uitkering te verstrekken als er ontslag in de proeftijd wordt gegeven, zonder wangedrag van de medewerker. Pas dan ga ik dit broodje aap verhaal geloven.

Overigens is het natuurlijk wel buitengewoon zuur als je een uitkering krijgt en in de WW zit. Dat is toch maar 75/70% van wat je had, en ook nog eens met een maximum, dat zeker voor een goede projectleider vaak wel gehaald wordt. Dus dan heb je minder dan 70%. Dus let wel op dat je bij een betrouwbare werkgever gaat werken.

Er kan weer een bedrijf worden toegevoegd Eshgro ICT in Boxmeer. Fijn dat we binnenkort weer naar de stembussen kunnen. Wellicht kunnen we dan wel voor een nieuwe baan kiezen en onze rechten behouden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-17T10:50:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.