Scriptie over IT-compliance wint prijs

Award

Open Universiteit reikt scriptieprijs Informatica uit

De Open Universiteit (OU) heeft de scriptieprijs Informatica 2009 uitgereikt aan Henriëtte Sangers (44). Zij deed voor haar afstudeerscriptie onderzoek naar de zogeheten Ampersand-methode, een gestructureerde aanpak om compliance in ict-systemen te ondersteunen. Volgens de jury is de uitkomst van het onderzoek relevant voor toepassing in de praktijk.

Het afstudeeronderzoek van Sangers wees uit dat de Ampersand-methode bruikbaar is om compliance in ict-systemen te ondersteunen. Aangezien compliance-projecten vaak een groot deel van het ict-budget opslokken, hebben organisaties hier veel belang bij.

Bedrijfsregels

De Ampersand-methode, ontwikkeld door hoogleraar Informatica Stef Joosten van de Open Universiteit, gebruikt relatiealgebra om bedrijfsregels vast te leggen en specificaties en ict-systemen te genereren waarvan kan worden bewezen dat ze voldoen aan de gebruikte bedrijfsregels. Als deze bedrijfsregels garanderen dat een organisatie  op een bepaald gebied voldoet aan de voor haar geldende regelgeving dan kan de Ampersand-methode aantonen dat het ict-systeem dat met behulp van deze regels is gegenereerd, compliant is.

Sangers startte in 2002 met de opleiding Informatica naast haar fulltime baan. In september 2008 rondde zij haar bachelor Informatica en master Computer Science af. Zij werkt als projectmanager credit risk management bij ING Lease Holding.  De faculteit Informatica van de Open Universiteit reikt de scriptieprijs één keer in de twee jaar uit aan een scriptie die voortkomt uit de vrije doctoraalopleidingen Management, Informatie en Technologie of de Masteropleidingen Computer Science, Business Process Management en IT.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik feliciteer Henriëtte van harte met deze mooie prijs!

Ik feliciteer Henriëtte ook voor haar succesvolle scriptie. Er zijn zo weinig vrouwen die afstuderen, als ik de groep werken bekijk van Open Universiteit.
Voor ontwerpproject (eindfase van de bachelor informatica) waren Henriëtte en ik als enige vrouwen van 12 à 13 medestudenten.
Voor vak it-audit in najaar 2009 zijn we met 3 vrouwen van de 15. Ik ben een tijdje gestopt met studeren na halen van bachelor informatica, omdat ik altijd kinderen gewenst had en nu heb ik twee prachtige zonen. En sedert 2008 ben ik weer gaan studeren maar nu voor master business process management and it in Open Universiteit. Ik hoop hiermee dat nu meer vrouwen in informatica hun weg vinden en Henriëtte als voorbeeld kunnen stellen dat voor een vrouw toch mogelijk is om een doel te bereiken in de informatica.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-14T10:31:00.000Z


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.