Werkloosheid onder HBO-technici stijgt

Het percentage afgestudeerde hbo'ers dat geen baan kan vinden, is eind vorig jaar gestegen tot 5,4 procent. Dat is hoger dan een jaar eerder, toen het nog ging om 1,9 procent. Dat blijkt uit gegevens van de HBO-Raad. Volgens de onderzoekers hebben afstudeerders van een hogere technische opleiding het moeilijker dan studenten die in een andere sector een diploma haalden.

De werkzoekenden werden eind 2009 ondervraagd. Zij hadden toen anderhalf jaar een diploma, melden de onderzoekers in hun HBO-Monitor. Van de afgestudeerde hbo-technici was 6,1 procent op dat moment werkloos. Ter vergelijking: onder startende hbo'ers in het algemeen ligt het percentage op 5,4 procent. Alleen studenten met een opleiding in de kunst hebben het met 8,9 procent nog moeilijker dan de technici. De agrarische sector was de enige branche waar de werkloosheid daalde.

De kansen op de arbeidsmarkt hebben overigens niet alleen te maken met werkloosheid, maar ook met het krijgen van een vaste aanstelling. Wat dat betreft, ziet het er voor technici gunstiger uit dan voor werkzoekenden in andere sectoren. Technici die anderhalf jaar na hun afstuderen in dienst zijn van een werkgever, hebben in 61 procent van de gevallen een vaste aanstelling. Onder afgestudeerden van kunstopleidingen is dat 40 procent.

Onderzoek

Het onderzoek werd gedaan door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van Maastricht University. Ruim zeventienduizend studenten deden mee aan de enquête.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-09T11:10:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.