Serie: Vijftien zakelijke laptops getest

Deel 4: Dell Vostro 3700 en Precision M6500

Dit artikel delen:

Vostro is de naam van het zakelijke notebookaanbod van Dell, terwijl Precision het merk is voor mobiele werkstations. We ontvingen voor deze test de Dell Vostro 3700, een krachtige, maar betaalbare desktopvervanger en de Dell Precision M6500, een duur, maar krachtig grafisch werkstation in draagbare uitvoering. Omdat ze erg verschillen, behandelen we ze afzonderlijk.

Om te starten met de Vostro 3700: dat is een 17,3-inch laptop met volwaardig, morsbestendig toetsenbord met apart numeriek deel. Hij is verkrijgbaar vanaf 555 euro. Wij testten de krachtigste uitvoering met quad-core Intel Core i5-560M processor van 2,66 GHz en 6 GB DDR3 geheugen. Een van de usb 2.0-poorten doet dubbele dienst als eSATA-aansluiting. Een HDMI-aansluiting is ook van de partij. Naast het multitouch aanraakgevoelig vlak zit een biometrische vingerafdruklezer. Standaard wordt een Lithium-ion batterij met 6 cellen meegeleverd; een krachtigere batterij met 8 cellen is als extra verkrijgbaar. Een antireflectielaag verbetert de zichtbaarheid van het erg heldere Full HD-scherm. De Vostro 3700 schakelt automatisch tussen de Intel HD videochip en de Nvidia GeForce GT 330M videokaart afhankelijk van de stroombron. Wij hebben de autonomie gemeten terwijl de Intel videochip actief was: dit levert een voor een desktopvervanger behoorlijke autonomie op van bijna vier uur. Onze andere benchmarks hebben we uitgevoerd met de Nvidia videokaart. De Dell Vostro 3700 moet in deze test inzake prestaties alleen de 17-inch Apple MacBook Pro en Acer TravelMate 6594G laten voorgaan en het snelheidsverschil met die laatste is erg klein. Bovendien is de Vostro veruit de goedkoopste in dit gezelschap.
De Precision M6500 is een heel ander beest. Dit is een krachtige grafisch werkstation in een verplaatsbaar aluminium chassis. De M6500 is verkrijgbaar in diverse hardware-uitvoeringen. Wij testten een krachtige, maar niet dé krachtigste uitvoering met Intel Core i7 940XM Extreme Edition processor die draait aan 2,13 GHz. In onze testmachine was slechts 4 GB DR3 geheugen geïnstalleerd, maar normaal komt deze versie met 6 GB geheugen, en is dan uitbreidbaar tot 12 GB. Ook kun je er twee harde schijven en een RAID-controller in kwijt. De Precision M6500 is loodzwaar: hij weegt bijna 4 kg. De krachtige 95 wattuur batterij houdt het net geen twee uur uit, wat op zich best nog indrukwekkend is, want dit werkstation heeft geen energiezuinige videochip. De stroomverslindende Nvidia Quadro FX3800M videokaart met 1 GB DDR5 videogeheugen is altijd actief. Onze testmethode is gericht op zakelijke laptops, zodat de uitzonderlijke grafische prestaties van dit werkstation in deze test niet volledig tot hun recht komen. Ook het beperkte werkgeheugen van onze testmachine komt de benchmarkcijfers niet ten goede. Toch haalt de Precision M6500 nog een puike prestatie-index. Maar in grafisch intensieve applicaties zoals CAD of 3D modelling steekt dit werkstation alle andere geteste laptops de loef af. Om dit te bewijzen, voerden we de 3DMark Vantage grafische benchmark (DirectX 11 prestaties) uit op zowel de Dell als de 17-inch Apple. De Precision M6500 haalt in die intensieve grafische benchmark een score van 6847, tegenover 5538 voor de Apple MacBook Pro.

Tabel met productinformatie, testresultaten en stroomverbruik

U kunt de tabel hier downloaden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-10T08:53:00.000Z Jozef Schildermans en Ludo Schildermans