XS4ALL start IPv6-test voor duizend klanten

Dit artikel delen:
IPv6

'Volgens de huidige schatting zijn de IPv4-adressen binnen anderhalf jaar op', waarschuwt woordvoerder Niels Huijbregts van XS4ALL.

Internetprovider XS4ALL biedt duizend klanten de gelegenheid deel te nemen aan een pilot met IPv6 op ADSL. De provider verwacht van deelnemers wel dat ze 'de lijn ook echt actief gaan gebruiken, en hun ervaringen met ons delen', zo meldt te website. Klanten moeten zelf voor een geschikt modem zorgen. De provider belooft een lijst met geschikte modems op haar website te publiceren.

Het doel van de pilot is om klanten de kans te geven het protocol te testen. Daarnaast hoopt de provider zelf ook veel van de test te leren. 

'Het huidige IPv4 en het nieuwe protocol IPv6 zijn niet zonder meer compatible', zegt woordvoerder Niels Huijbregts van XS4ALL. 'Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om nu alvast met het nieuwe protocol te leren omgaan. Zo kun je in alle rust testen en voorkom je dat IPv6 straks een haastklus wordt.'

XS4ALL introduceerde IPv6 l in 2002, toen via tunnels over Ipv4. In mei vorig jaar leverde de provider de eerste adsl-aansluiting op die volledig via het ipv6-protocol werkte ('native' IPv6). Sindsdien is het protocol samen 'met enkele tientallen expert-klanten getest.'

Nog anderhalf jaar

Ook binnen de politiek leeft IPv6 inmiddels: deze week stemt de Tweede Kamer over de motie van kamerleden Gerkens, Algra en Van Dam, die willen dat IPv6 verplicht onderdeel wordt van ICT-aanbestedingen van de overheid.

'Volgens de huidige schatting zijn de IPv4-adressen binnen anderhalf jaar op', waarschuwt Huijbregts. Wanneer de voorraad IPv4-adressen straks uitgeput is, kunnen nieuwe verbindingen en diensten alleen via IPv6 op internet worden aangesloten. Om te voorkomen dat er straks een oud IPv4-internet, en helemaal los daarvan een nieuw IPv6-internet komt, zullen huidige servers, routers en andere apparatuur moeten worden aangepast.

Inschrijving

 Aanstaande vrijdag om 12:00 uur start de inschrijving voor de pilot. Alleen de de eerste duizend inschrijvers kunnen deelnemen. Het inschrijfformulier zal op vrijdag 2 april vanaf twaalf uur 's middags beschikbaar zijn. Alle deelnemers worden automatisch lid van een mailinglijst voor mededelingen en discussies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wel zwak dat XS4ALL wel de mensen lekker voor proefkonijn laat spelen, maar dat er dan niet een geschikt modempje vanaf kan.
Dus wel de lusten, maar niet de lasten, want laten we wel wezen: die consumenten hebben allemaal een perfect werkende IP4-verbinding met de buitenwereld. Het belang van een geslaagd experiment ligt dan ook volledig bij de providers...

Ron: het belang van een ipv6 ligt niet alleen bij de providers, maar juist bij de consumenten. De consument is de dupe wanneer wij zodirect achter carrier nat verborgen gaan worden.

Ik zie het juist als positief dat XS4all een publieke test opzet, dit laat zien dat het relatief iets duurdere abonnement goed besteed is. Ik voorzie de problemen nog wel wanneer ipv6 echt vanbelang wordt, en andere minder actieve ISP's eens moeten gaan beginnen.

Ik ga in elk geval vrijdag F5'n om bij de eerste 1000 te komen, ik had toch al een goed, ipv6 capable modem. :)

@Gast 14:26:
Ik heb even geen idee wie je met 'wij'' bedoelt in je je tweede zin (...wanneer wij zodirect achter...).
Verder vind ik het inderdaad een goede zaak dat XS4ALL publiekelijk aan de lag gaat met IPv6: hoe je het wendt of keert: het is en blijft voorlopig toch de toekomst. Het frappeert mij echter, dat men niet die modempjes voor zijn rekening neemt. Het blijft toch vooral een experiment van de provider. Ik kan als consument vooralsnog overal komen met mijn IPv4-verbinding en ik verwacht toch eerlijk gezegd echt niet dat producenten en leveranciers zich als makke schapen achter een IPv6-muur laten opbergen ten opzichte van de grote IPv4-massa. Als dat wel het geval is, dan stel ik voor om per ongeluk al die gok- en porno- en phishingsites 'een nieuw IP-adres' te geven...

Met wij bedoelde ik "de internet gebruiker" in het geheel. als alternatief voor ipv6 wordt wel eens een "carrier nat" voorgesteld. een nat gateway bij de ISP waar duizenden lijnen achter 1 ipv4 adres verborgen worden.

En tja, dat modem: wanneer het uit het de test komt en productierijp is zal er vast wel een modem meegeleverd worden. Ik zie het probleem niet zo.

Hele goede zaak dat XS4ALL hun gebruikers vraagt mee te testen. Alleen op die manier kan je de ervaring opbouwen om je service (helpdesk, techniek etc) te verbeteren. Inschrijving hiervoor geschiedt volledig vrijwillig en meestal zijn het de techies die dit leuk vinden om te testen en daar kan je als provider veel van leren. Overigens heb ik als XS4ALL abbo onlangs een nieuw IPV6 modem gratis mogen ontvangen.

Mijn Cisco doet native IPv6 (nu tunnel ik het nog) dus laat maar komen..

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-30T10:35:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.