Inhuur kost ICT-organisatie politie 77 miljoen

Dit artikel delen:

De ict-organisatie van de Nederlandse Politie huurde het afgelopen half jaar voor 77 miljoen euro aan externe medewerkers in. Het gaat om ongeveer 1200 mensen. Dat zijn voornamelijk ict'ers. Verwacht wordt dat er in 2008 voor 160 miljoen euro aan medewerkers wordt ingehuurd.

Externe werknemers hebben de voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN) het afgelopen half jaar 77 miljoen euro gekost. De kosten van de externe inhuur van voornamelijk ict'ers is berekend in het onderzoek ‘De Nulmeting Taskforce Personeelsbeheer'. Het gaat om de inhuur van 1190 externen in de periode 1 januari 2008 tot en met 15 juni 2008.

De Taskforce Personeelsbeheer verwacht dat er in 2008 160 miljoen euro wordt uitgeven aan de inhuur van externe medewerkers. De directie moet drastische maatregelen nemen om de uitgaven aan inhuur van externen te beperken, schrijft de taskforce in een advies.

Lastig controle houden

De taskforce komt ook tot de conclusie dat het lastig is voor vtsPN om de controle te houden over de uitgaven wat betreft inhuur. Er wordt gewerkt met vier verschillende systemen. De data in deze systemen is niet overal hetzelfde. Volgens de registratie van Procura, het inkoop- en registratiesysteem zijn er meer externen ingehuurd dan dat er in het urenregistratie E-synergy staan.

Daarnaast wordt er structureel meer in rekening gebracht dan gecontracteerd. Ook worden er hogere tarieven betaald dan afgesproken. Daarnaast worden er tariefsverhogingen goedgekeurd van meer dan vijf procent, terwijl er, afhankelijk van de betreffende branche, contractueel niet meer dan een tot twee procent is toegestaan.

VtsPN is verantwoordelijk voor het verbeteren en uitbreiden van de ict-voorzieningen bij de politie. Uit het onderzoek blijkt dat de organisatie 3000 medewerkers heeft, waarvan er 1200 medewerkers extern worden ingehuurd. Het aantal externen neemt per maand verder toe.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Da's 65k per medewerker. Bij personeel wat je zelf in dienst hebt liggen die kosten wellicht iets lager, maar niet veel. Vooral hoog geschoold personeel verdient al snel meer dan 40k per jaar, exc werkgeverslasten

Whaah, wat een gezeur van die vtsPN, een van hun problemen, is dat de gewenste sollicitaties die binnenkomen via de online advertenties, de goedkeuring nodig hebben over de kandidaten door een politie afdeling genaamd: "Veiligheid en Integriteit".

Daar ligt juist het probleem, want zonder deze goedkeuring, komt de betreffende kandidaat niet binnen, want deze afdeling heeft een 'onaantastbare agenda' - ook voor interne hoog geplaatste politie autoriteiten, al meer dan 45 jaar lang....

Daarentegen komt de veel duurdere inhuur (gedetacheerde ICT'ers), bij inlevering van een papiertje van het plaatselijke Gemeentehuis, bij het neer tellen van zo'n ?12,- euro, een door de Burgemeester ondertekende bekentenis van een: 'Verklaring van Goed Gedrag'.

Als de veel duurdere inhuur nou ook eens ge-screend zou moeten worden door "Veiligheid en Integriteit" net als de gelijkwaardige sollicitanten, heffen we het probleem niet op, maar verdelen we het over het geheel, en worden de 'extra kosten' daar door, beter berekenbaar.

Hoe ik dat weet?
Ik heb juist die ervaring opgedaan bij vtsPN,
zo wel als gedetacheerd, (verklaring van goed gedrag)
en ook als sollicitant! (AIVD Screening)

Rare discussie. Waarom alleen naar kosten kijken?
Wat leveren de werkzaamheden van een externe medewerker op en vergelijk dat eens met een interne medeerweker.
De reden voor inhuur is vaak dat dit werk door internen niet kan worden gedaan...

Rob

Vaak is het gewoon verstandig om werk aan externen uit te besteden. Het onderhoud van systemen die gebouwd zijn met legacy tools en binnen afzienbare tijd vervangen gaan worden besteed je toch uit? Eigen mensen betrek je bij de nieuwe systemen. Daar investeer je in en zo maak je het interessant voor ict-ers om 'intern' te zijn. Als de nieuwe systemen klaar zijn gaat het legacy systeem eruit: inclusief onderhoudsprogrammeurs. Of die externen elders emplooi vinden is dan niet het probleem van de inhuurder. - Zo zijn er nog legio voorbeelden waarom inhuur gewenst is. Als dat niet zo zou zijn dan zouder er aanmerkelijk minder externe ict-ers zijn.

Anno,

Dit zou niet zo moeten. Ik moest als externe gewoon een aivd screening ondergaan om met systemen te werken waar dit voor nodig was.

Medio 2003 is er beweging om ICT middelen beter te koppelen. Voordien had bijna elk district zijn eigen politie ICT. Ik heb dit traject vanuit verschillende kanten meegemaakt en uiteraard kun je zo'n mega klus niet alleen met interne mensen doen, hiervoor heb je ook externe mensen nodig. Dit neem je mee in je project kosten. De overschreiding ligt voor een deel ergens anders.

Wat ik heb gezien dat is dat VTSPN zijn eigen kennis van de politie over boord heeft gezet. Zo heb ik binnen drie jaar van een afdeling servicemanagement NW meer dan 40 mensen zien vertrekken. Dit waren veel al mensen die vanuit de korpsen mee waren gekomen naar het ISC de voorloper van vtsPN. vtsPN Noord west had Amsterdam kennemerland, noordholland Noord en zaanstreek waterland onder haar ICT hoede.

Daarnaast was er geen doorstroming van bv servicedesk naar andere (hogere) functies mogelijk. Externe hadden deze mogelijkheid wel. Bij NW hadden ze een aantal Clusterhoofden direct moeten ontslaan. Zij waren contra productief en zorgden daardoor voor veel te hoge kosten. Zelf heb ik diverse prima teamleiders en procesmanagers zien sneuvelen, omdat het hoger echelon bijzarre eisen neerlegde. Als je een dergelijk personeelsverloop niet in de gaten hebt, ben niet capabel als management. Bij vtsPN niet daar mochten zij gewoon blijven. Daar ging een externe onderzoeken wat er aan de hand was:-)Nam het geld en liet weten wat men wilden horen. Geef niet de externe de schuld maar steek een de hand in eigen boesem. Het wijzen naar externe is veel te gemakkelijk.

Nu mogen zij die verantwoordelijk waren en zijn direct zonder handdruk weg!

Ik heb ruim 6 jaar voor de politie gewerkt binnen de ICT in diverse regio'sDa's 65k per medewerker. Bij personeel wat je zelf in dienst hebt liggen die kosten wellicht iets lager, maar niet veel. Vooral hoog geschoold personeel verdient al snel meer dan 40k per jaar, exc werkgeverslasten

Ja 65k inderdaad snel uitgerekend......maar dan wel per half jaar wat het geheel per jaar op 130 k brengt en dan wordt het wel weer veel.
En inderdaad het ligt niet aan de externe medewerkers, maar aan de incompetentie van het eigen personeel.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-05T12:57:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.