T-Systems vindt looneis vakbonden irreëel

Dit artikel delen:
bezwaar kritiek inspraak

De vakbonden volharden in hun eis dat de lonen bij automatiseerder T-Systems met meer dan twee procent moeten stijgen. De werkgever is het daar niet mee eens en vindt de eis irreëel. De totale loonsom zou dit jaar al met 2,5 procent zijn gestegen. ‘Wij hebben, gezien het inflatieniveau, een goed bod gedaan', zegt de woordvoerster. Bedrijf en vakbonden zouden nog wel een goede relatie met elkaar hebben.

Ict-dienstverlener T-Systems begrijpt niet waarom de vakbonden zo volharden in hun looneis voor de nieuwe cao. ‘Gezien de huidige economische situatie vinden we deze collectieve eis irreëel', vertelt de woordvoerster van het bedrijf. De werkgever legde medio april 2009 een eindbod neer, dat de bonden echter willen afwijzen. De voorlichtster van de automatiseerder wijst er op dat de vakbonden formeel nog geen definitief oordeel hebben geveld.

Twistpunt

Het grootste twistpunt is de voorgestelde loonsverhoging van twee procent vanaf 1 april. ‘Het lage percentage in combinatie met de late ingangsdatum was voor ons niet acceptabel', schrijft Nevin Demirtas van FNV Bondgenoten in een brief aan haar leden. Eerder stelde de werkgever een verhoging van 1,5 procent voorgesteld, terwijl de bonden 3,5 procent vanaf het begin van het jaar eisen. De vakbondsleden kunnen er voor 8 mei over stemmen.

Bij T-Systems is men het niet mee eens met de kritiek van de bonden. ‘De totale loonsom van T-Systems Nederland is per 1  januari 2009 al met 2,5 procent gestegen als gevolg van de individuele prestatiegerichte verhogingen', vertelt de voorlichtster. ‘Wij zijn van mening dat we gezien het huidige inflatieniveau een goed bod hebben gedaan.' Ook is het bedrijf verbaasd dat de bonden de voorgestelde herziening van de beloningsstructuur afwijzen.

Niet ter discussie

De werkgever heeft naar eigen zeggen nog steeds een goede relatie met de vakbonden. Volgens de woordvoerster is het bedrijf niet van plan de hele cao ter discussie te stellen, zoals dat in 2008 bijvoorbeeld bij branchegenoot Atos Origin leidde tot eenzijdige opzegging van de collectieve overeenkomst. ‘Dit punt is wat ons betreft op dit moment niet aan de orde. We wachten de terugkoppeling [van de vakbonden] af.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geweldig toch, onze vakbonden. In tijden van crisis 'opkomnen' voor je achterban, door irreeele eisen te stellen en met beton voor het hoofd te volharden.

Het grote probleem van dit soort looneisen is dat ze zouden moeten gelden voor de hele linie. Dat is onzinnig. Wie al een riant salaris heeft (laten we zeggen: vanaf 50.000) kan best even pas op de plaats maken. Maar wie nog volop in de opbouw zit of aan het begin van de loopbaan staat, zonder noemenswaardige onderbreking wordt ingezet en goede resultaten behaalt, verdient natuurlijk gewoon een re?le salarisverhoging. Kortom, het wordt tijd voor niveaugebonden salariseisen, ook als het om complete CAO's gaat. Dus mijn voorstel zou bijvoorbeeld zijn: 1% verhoging voor de hogere salarisschalen en 4% voor de lagere schalen. Komt hoog en laag ook wat dichter bij elkaar en ook dat is iets wat de meeste bonden graag zien, toch? Oh ja: met prestatiegerichte verhogingen bedoelt u extra prestatietoeslag? Daar heb je niets als je op straat komt te staan. Dus over dat argument valt te twisten.

Getver wat een kleinburgerlijke mentaliteit. Iemand die dus z'n best heeft gedaan om een "riant" salaris te verwerven moet maar meer gaan inleveren.

Jammer dat je het nog niet gehaald hebt hk maar er is een regel in Nederland: verdien je meer, betaal je meer.

Aan het einde van de maand is hetgeen er over blijft redelijk gelijk........ En daar moet je uiteindelijk allemaal op teren als het tegen zit. Want ook de mensen met "riante" salarissen lopen ontslag risico's en krijgen wellicht te maken met overbruggingsperiodes (en dan hakt een hypotheek van 4 ton er harder in dan een schuur van 200 euro p/m).

"The superior man, when resting in safety, does not forget that danger may come. When in a state of security he does not forget the possibility of ruin. When all is orderly, he does not forget that disorder may come. Thus his person is not endangered, and his States and all their clans are preserved."

Confucius

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-28T10:14:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.