Bonden verwerpen eindbod CAO T-Systems

Dit artikel delen:

Ict-dienstverlener T-Systems heeft voorlopig geen nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor 2009. De twee procent salarisverhoging die de werkgever per 1 april biedt, is voor de vakbonden onvoldoende. Eerder bood de directie 1,5 procent, terwijl de bonden 3,5 procent eisen. Ook over de invoering van een nieuw beloningssysteem zijn de bonden ontevreden. Vorig jaar steunden ze de cao wel, juist nadat de beloningsherziening naar 2009 werd doorgeschoven.

De cao bij ict-dienstverlener T-Systems staat onder druk. De vakbonden stemmen niet in met het eindbod van de directie. De onderneming biedt twee procent loonsverhoging vanaf 1 april 2009. Eerder werd 1,5 procent voorgesteld. De bonden eisen 3,5 procent vanaf het begin van het jaar en leggen het eindbod van de directie nu voor aan hun leden.

Niet acceptabel

‘Het lage percentage in combinatie met de late ingangsdatum was voor ons niet acceptabel', schrijft Nevin Demirtas van FNV Bondgenoten. Ze is het ook niet eens met de gelijktijdige invoering van een nieuw beloningssysteem. Dat zou ‘te veel van het goede zijn in één cao'. Volgens Demirtas wordt haar standpunt gedeeld door de andere vakbonden. Directie en bonden zijn al sinds november 2008 met elkaar in overleg over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Dat verloopt moeizaam, zegt de vakbondsvrouw.

Vorig jaar waren de vakbonden wel tevreden met de afgesloten cao bij T-Systems. Toen werd een collectieve loonsverhoging van 3,5 procent afgesproken, die eventueel werd vermeerderd met prestatiegerichte beloningen. Een belangrijke eis van de werkgever, herziening van de beloningssystematiek naar een met een minder collectief karakter, moest het bedrijf destijds laten varen. Bonden en directie spraken af dat de herziening in 2009 zou worden besproken.

Ervaringscertificaat

Het eindbod van de werkgever vermeldt meer dan alleen de loonsverhoging en een aanpassing van het beloningssysteem. Per medewerker stelt T-Systems eens in de twee jaar duizend euro extra beschikbaar voor het behalen van ervaringscertificaten. Nieuw personeel krijgt bovendien een proeflidmaatschap voor een vakbondsorganisatie aangeboden. Er worden ook twaalf mbo/hbo-stageplekken beschikbaar gesteld.

De ict-dienstverlener vindt de looneis van de bonden irreëel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-24T11:41:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.