Politie neemt gezichtsherkenningssysteem in gebruik

Dit artikel delen:

Politie Amsterdam-Amstelland maakt gebruik van een gezichtherkenningssysteem. Het programma analyseert in bijvoorbeeld het beeld van een beveiligingscamera het gezicht van een verdacht persoon. Daarna presenteert het programma een lijst met personen die sterk op de verdachte lijken.

Politie Amsterdam-Amstelland neemt een nieuw computersysteem in gebruik dat digitale foto's van verdachten vergelijkt met tachtigduizend foto's die in het politiebestand staan. De computer weet binnen enkele seconden met welke personen de verdachte de meeste gelijkenis vertoont.

De beelden kunnen afkomstig zijn van een beveiligingscamera of vervalst identiteitsbewijs. Het systeem analyseert de foto en produceert een lijst van personen met de sterkste gelijkenis. De lijst wordt, naast de gezichtskenmerken, ook samengesteld aan de hand van lengte, leeftijd en geslacht.

Cognitec

Het computersysteem maakt gebruik van de algoritmes voor gezichtsherkenning van Cognitec. Het programma meet de onderlinge afstand en verhoudingen tussen gezichtskenmerken zoals ogen, neus en mondhoeken.

Het systeem is aangelegd door ict-dienstverlener Logica. Het bedrijf deed eerder proeven met gezichtsherkenning in het stadion van voetbalclub PSV en in het Rotterdamse winkelcentrum Zuidplein.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Aha, nu weet ik ook meteen waarom ik niet meer mag lachen op mijn pasfoto.. Humor word niet herkend door dit Big Brother systeem :-)

Vraag:
Hebben ze er ook al een module aan vast geprogrammeerd om die "digitale fotocameras met ingebouwde gezichtsherkenning" op afstand via gsm, umts uit te lezen? Dat scheelt de belastingbetaler tonnen aan infrastructuur en remote monitoringkosten.
Oh ja het valt niet op en kan lekker stiekem gebeuren.

Zit dit systeem al gekoppeld aan www.hyves.net?
Met 5-6 miljoen cyber-hollanders is meteen je foto-herkennings-database meteen aangevuld en up-to-date?

Say Cheese in je webcam..
Oom Agent is scanning you right now :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-12T10:28:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.