Politie heft ICT-dienst vtsPN op

Dit artikel delen:

De Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN) wordt opgeheven en gaat over in een shared service center voor de politie Nederland. VtsPN ontwikkelt en beheert de ict-voorzieningen voor de politie. In het shared service center, dat nu nog de werktitel Dienst Concernstaf en Bedrijfsvoering draagt, worden ook andere taken van ondersteunende diensten voor de politie ondergebracht.

Het is nog niet duidelijk hoe de nieuwe ict-voorziening er precies komt uit te zien en wanneer deze dienst er komt. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij denkt dat het merendeel van de medewerkers van vtsPN zal overgaan naar de nieuwe ict-afdeling. 'Maar we geven geen baangaranties, omdat een fors deel van de medewerkers bestaat uit externe krachten.' vtsPN kwam vorig jaar in het nieuws, omdat zij 77 miljoen euro kwijt zijn aan de inhuur van externe medewerkers, hoofdzakelijk ict'ers.

Het nieuwe shared service center moet voor aanzienlijke efficiencywinst zorgen. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken denkt dat op het gebied van ict een besparing van 120 miljoen euro kan worden behaald.

Dienst Concernstaf en Bedrijfsvoering

De Dienst Concernstaf en Bedrijfsvoering wordt verantwoordelijk voor het personeel, informatievoorziening, organisatie, financiën, automatisering, communicatie en huisvesting bij de Nederlandse politie.

De ict-dienst van het shared service center wordt ook verantwoordelijk voor de invoering en het beheer van het nieuwe centrale ict-systeem van de politie. Gebruikers hebben veel kritiek op het systeem Basisvoorziening Handhaving. Het nieuwe systeem zou niet goed werken en niet gebruiksvriendelijk zijn, zegt 90 procent van de agenten in een enquête onder achtduizend medewerkers. Bovendien zou het de veiligheid van medewerkers in gevaar brengen.

Volgens de politie ligt de invoering op schema. Voor 2010 is het systeem bij 21 korpsen ingevoerd. De overige vijf volgen in de loop van 2010.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

'Invoering politiesysteem verloopt volgens plan'

'Nieuw computersysteem politie werkt niet goed'

ICT-afdeling politie en Defensie werken samen

Werven van ICT'ers is voor politie flinke opgave

Nieuw ICT-systeem brengt agenten in gevaar

vtsPN begrijpt kritiek op nieuw politiesysteem

Gebruikers ontevreden over ICT-systeem politie

Politie krijgt landelijke ICT-dienst

Politie krijgt nieuw handhavingssysteem

CJIB-man moet orde op zaken stellen bij vtsPN

Gedeeld politiedienstencentrum komt in 2011

Politie somber over verbetering vtsPN

CIO moet ICT-problemen bij politie aanpakken

Interventieteam pakt problemen vtsPN aan

Korpsbeheer verrast door problemen bij vtsPN

ICT-systemen politie rammelen nog steeds

ICT-afdeling politie halveert inhuurbudget

Centraal politiedienstencentrum komt na 2010

vtsPN haalt toch wervingsdoel ICT'ers

Politie wil inhuur ICT'ers beperken tot 486 FTE

Politie wil ruim 1,8 miljoen uur inhuren

Politie kiest Strict/VKA voor projectmanagement

Politie stelt werkgroep in voor ICT-systemen

Politie Nederland geeft open source voorrang

Politie Nederland kiest voor Red Hat

Scholten Awater vernieuwt contract bij vtsPN

vtsPN: Spreken over opheffing is voorbarig

Onduidelijkheid over ICT-besparing bij politie


Reacties

De titel klopt voor geen meter! vts PN wordt DCB.

@Betweter: De titel klopt wel degelijk!
vtsPN wordt opgeheven, de diensten en de afdelingen daarin worden ook opgeheven, dus alles en iedereen wordt ontslagen (opgeheven), en pas later eventueel opnieuw aangenomen - wanneer nodig 'onder de nieuwe naam'.., waarbij geen baangarantie wordt afgegeven.

vtsPN had een groot probleem, zichzelf opzadelen met zo veel externen. Dit is voor hun de kans om alle externen in een keer de deur te kunnen wijzen, zonder dat zij contract breuk plegen.

Ik hoop alleen voor vtsPN dat zij genoeg nieuwe medewerkers kunnen recruiteren voor de Shared Services baan, want de meesten die ik ken - willen niet voor de Politie of als Ambtenaar voor de Regering werken, en daar ligt het algemene probleem, maar dat onderkent Politie Nederland niet.

Ik wens mijn oude ISC Zuid collega's sterkte..

Ik denk dat die destijds terug gegaan zijn naar de regio blij zijn..

Ito, Isc, vtsPn, briefpapier logo ....

Het blijft wat daar bij de Politie, maar hetr zijn bekende bewegingen. Decentraal naar Centraal van Centraal naar SCC. Achtergrond is altijd geld en andere zienswijze en maskeren dat de vorige beweging een verkeerde was en vooral niet toegeven dat jij de de fout hebt gemaakt..... Het wervingsbeleid van mensen met kennis kwam totaal niet van de grond... bleven zoeken naar whizzkidss voor een min.salaris... en tussentijds opvullen met externen... Ze proberen nu mee te varen op de maliase in de IT en zou het nodige personeel te werven..... Wens ze veel succes, dit lukt alleen als ze de voorwaarden aanpassen.... anders worden het weer externen...

Ik sluit mij aan bij Moiahh50. De DCB is onderdeel van de politie en zal dus de politie CAO hanteren. Deze CAO kan niet concureren met IT-standaarden. Ze zullen dus wederom geen mensen vinden en externen moeten aannemen. Die 120 miljoen die Ter Horst wil bezuinigen kan ze vergeten.

Onjuiste informatie & stemmingmakerij. Erg jammer dat een betrouwbare website zich inlaat met onvolledige informatie en deze zonder controle bij de juiste partijen direct online zet. #beetjejammer

@Anti-Betweter zeker iemand van BCOM?

Jammer dat er toch altijd vanuit 1 kant gekeken wordt naar de situaties. Neem nou BVH (Basis Voorziening Handhaving), dit is letterlijk tegen beter weten in door de hoge omen van de politiekorpsen er doorheen gedrukt, zonder iets te doen met de argumenten, opmerkingen of voorstellen van het Technische personeel bij VtsPN. Mee eens, BVH is een draak van een produkt, laat staan bruikbaar voor de mensen die het moeten gebruiken, maar toch maar steeds geld en mensen er tegenaan smijten en dan zeggen dat de externen die alle kennis en uitzonderingen op dit produkt beheersen er uit moeten vanwege een 3-jaren externen regeling.

Wat me nog het meest verbaast, is dat er nu WEER een nieuwe infrastructuur komt, met weer andere werkwijzen...wordt er nou ooit 1 keer (lees: 1 KEER) gekeken naar de mensen waarvoor we dit nu eigenlijk allemaal doen? en maar denken in techniek, maar de mensen laten barsten.

Jammer dat iets dat zo goed zou kunnen zijn te grabbel wordt gegooid door een paar beleidsmakers in ivoren torentjes....

En die Guusje Terhorst weet ook niet waar ze over praat.

Zolang er op de afdeling communicatie van een organisatie mensen zijn die meer verdienen dan IT-personeel moet je er als IT-er niet willen werken.

Politie, veel succes!

Jammer dat een (min of meer?) objectief blad incomplete en deels onjuiste informatie publiceert en zich daarmee -inderdaad- schuldig maakt aan stemmingmakerij. Gewoon maar eens een paar feiten. Dingen die we wel weten: (1) Bepaalde bedrijfsvoeringstaken van de politie zullen inderdaad worden gecentraliseerd in de DCB. (2) ICT is een bedrijfsvoeringstaak die daar ook onder valt en deze wordt grotendeels uitgevoerd door de vtsPN. (3) De vtsPN heeft er op veel punten de afgelopen jaren een potje van gemaakt. Een aantal dingen die we nog niet weten: (1) Welke bedrijfsvoeringstaken in welke mate onder de DCB zullen komen te vallen. (2) Wat dat precies betekent voor de ophanging van de huidige vtsPN.
Meer valt er volgens mij op dit moment niet te melden en ik zie ook niet in waarom Computable dat wel zou moeten doen en waarom juist dit moment is gekozen. Kennelijk haalt niet alleen de vtsPN soms onbegrijpelijke moves uit.

Externe IT-ers werden ingezet vanwege hun kennis en ervaring maar konden op veel functies niet vervangen worden voor vast personeel omdat, zoals ook al gezegd is, men niet de juiste mensen konden vinden voor dat salaris.

Dus wat te denken van het idee om b.v. 10% meer aan salaris uit te geven aan vast personeel... dan scheelt dat wellicht 50% op externe. :-)
.... ik weet het, met het huidige CAO gaat dat niet.

Zegt Guusje: "H? ze zeggen dat de politie-ict niet goed functioneert. Euh, wat nou? Ik heb nl wel eens horen zeggen dat...., dus misschien werkt dat bij de politie ook wel. Even en paar externe adviseurs inhuren...En als het niet lukt. Och dan ben ik al weer vertrokken uit het kabinet naar een grote ICT onderneming. Toch niet toevallig.."

@Rian van Heur

Check de laatste zin:
"In 2010 is het systeem bij 21 korpsen ingevoerd. De overige vijf volgen in 2010." Wat klopt hier niet ;-)?

@Gui
Dank voor je oplettendheid. Ik heb het aangepast. Hoop dat het nu duidelijker is.

gaarne dit artikel per direct te verwijderen. bovenstaande heeft niks te maken met de werkelijkheid

Het gehele VTSPN systeen is lek. Dit bedrijf heeft onder tussen ook de belangstelling en aandacht van de buitenlandse inlichtingen officieren getrokken welke in Nederland undercorver actief zijn. Alle computers van de Nederlandse politie zijn aangesloten op één en de zelfde gateway. Daarbij zijn buitenlandse inlichtingen diensten zeer nieuwsgierig welke terreur verdachten dan wel vermoedelijke terreur verdachten in Nederlandse politie computers en systemen (ook van de RIE) staan vermeld. Dit komt omdat Nederland veels te snel terreur verdachten laten lopen. Buitenlandse inlichtingen diensten hebben graag deze informatie omdat deze bruikbaar kan zijn voor hun eigen dienst, een hacken, omkoping en social enginering is hierbij hun inzet. Afzender: Online Respons team (ORT)

Red Hat is onveilig, deze software is samen met onder andere de Amerikaanse inlichtingen dienst NSA ontwikkeld. De sateliet testen kwamen vermoedelijk van de Israelisch. VTSPN zal door gebruik van Red Hat de inkijk in het Nederlandse politie systeem openen voor onbevoegde derden, met een zeer grote kans dat vertrouwelijk politie informatie weg lekt naar buitenlandse inlichtingen diensten. Afzender: Online Response Team.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-18T15:22:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.