BZK wil in 2010 eindelijk mGBA afronden

Prinsjesdag 2009

Dit artikel delen:

De Gemeentelijke BasisAdministratie (GBA) wordt in 2010 betrouwbaarder gemaakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) doet dit in samenwerking met de VNG en de gemeenten. De invoering van de basisregistraties wordt versneld en er komt een betere controle op de kwaliteit.

Het moeizaam lopende programma modernisering GBA (mGBA) voorziet in het 24 uur per dag online beschikbaar maken van actuele betrouwbare persoonsgegevens. Dit moet een gestandaardiseerde en moderne uitwisseling van de persoonsgegevens mogelijk maken. De invoering van de basisregistraties GBA wordt versneld, wat bijdraagt tot minder administratieve lasten voor burgers. In 2010 moet de opbouw van het stelsel van basisregistraties grotendeels zijn afgerond. De eerste tranche van de basisregistraties waaronder GBA, Kadaster en Rijksdienst voor het wegverkeer is dan beschikbaar. Dit leidt ertoe dat gegevens eenmaal worden aangeleverd en vervolgens meervoudig worden gebruik in de publieke sector. Er komt wel een betere controle op de kwaliteit.

Minister Guusje ter Horst van BZK spreekt van een revolutionaire verandering in de informatiehuishouding van de overheid. Hierdoor kan de dienstverlening van de overheid worden verbeterd, terwijl ook de efficiency omhoog gaat.

Bewustzijn

Verder wordt de inzet van het authenticatiesysteem DigiD uitgebreid. Nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd zoals de mogelijkheid iemand anders te machtigen zaken te doen met de overheid. De Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR) moet volgend jaar kostendekkend zijn. De baten en lasten bedragen in 2010 98,9 miljoen euro. In 2011 en 2012 dalen de lasten en daarmee ook de tarieven.

Het GBA-tarief daalt dit jaar vergeleken met 2008. Voor 2010 wordt een stabilisering van het tarief op 18 cent verwacht. Het aantal raadplegingen van de GBA dat online wordt afgehandeld, neemt toe. Doel voor dit jaar is dat 35 procent van de berichten over het netwerk gaat. In 2010 moet het percentage online-bevragingen 50 procent zijn.

Voorts kondigt minister Ter Horst het project 'e-awareness in de zorg' aan. Ze gaat het gebruik van ict-toepassingen door professionals binnen zorginstellingen aanmoedigen. Ook het gebruik van het digitaal klantendossier (DKD) in de sociale zekerheid krijgt een stimulans.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-17T09:57:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.