BT naar rechter om heraanbesteding OT2010

Outsider acht kans waarschijnlijk groter bij oorspronkelijke procedure

Dit artikel delen:

Telecombedrijf BT Nederland spant een kort geding aan tegen de mogelijke heraanbesteding van het cluster Vaste Telefonie bij de overheid. Dat meldt het programmabureau OT2010. De opdracht was eerst toegekend aan telecombedrijf KPN en kwam later in handen van concurrent Tele2. In januari 2011 besliste een rechter dat de aanbesteding opnieuw moet worden uitgeschreven. Outsider BT acht zijn eigen kansen in de oorspronkelijke aanbestedingsprocedure waarschijnlijk groter dan in een nieuwe.

Het cluster Vaste Telefonie vormt een van de onderdelen die het programmabureau onder de noemer Overheidstelecom 2010 (OT2010) heeft aanbesteed voor zo'n tweehonderd (semi-)overheidsinstellingen. Met de opdracht is een bedrag van vijftien tot twintig miljoen euro per jaar gemoeid.

Zonder heraanbesteding

Een woordvoerder van BT Nederland wil weinig kwijt over het kort geding. Hij vertelt dat zijn bedrijf wil dat de overheid 'maximaal profijt behaalt uit een normale, concurrerende markt via een eerlijke openbare aanbesteding.' In afwachting van de uitspraak wil de voorlichter geen verdere mededelingen doen.

Het programmabureau OT2010 besteedt het cluster het liefst ook niet opnieuw aan. De woordvoerder wijst erop dat het nog niet zeker is dat het cluster Vaste Telefonie opnieuw wordt aanbesteed. De Staat ging namens het programmateam in hoger beroep om de heraanbesteding te voorkomen. Op 11 maart 2011 was hiervoor de hoorzitting en waarschijnlijk volgt op 12 april de uitspraak.

Als de Staat in hoger beroep gelijk krijgt, kan het programmabureau een nieuwe gunning doen op basis van het oorspronkelijke aanbestedingsproces, dus zonder heraanbesteding. Om de uitspraak niet af te wachten, werd wel alvast een voorwaardelijke heraanbesteding uitgeschreven.

Vertraging

Het kort geding van BT betekent verdere vertraging, aldus OT2010. Het bureau heeft de inschrijvingstermijn voor de heraanbesteding alvast uitgesteld. In eerste instantie sloot de termijn op 28 maart 2011. De rechtsgang voor het cluster Vaste Telefonie levert minimaal een vertraging van een halfjaar op. Volgens de OT2010-woordvoerder zou het project oorspronkelijk uiterlijk in oktober 2010 worden toegekend.

De opdracht voor vaste telefonie was in augustus 2010 al gegund aan KPN. De telecomreus werd later alsnog gepasseerd toen concurrent Tele2 met belastende documenten kwam. De stukken zouden aantonen dat de wholesale-afdeling van KPN een kortingsactie op bepaalde inkooptarieven afsprak met de retailtak van het bedrijf, zonder dit tijdig te melden aan zijn concurrenten.

Onterecht uitgesloten

Toch besliste de rechter in een kort geding dat KPN ten onrechte is uitgesloten van de aanbesteding. Bovendien bepaalde de rechter dat de Staat zijn voorgenomen gunning aan Tele2 moet intrekken, overigens zonder dat de opdracht automatisch bij KPN moet worden neergelegd.

In afwachting van de uitspraak in het hoger beroep dat de Staat tegen dit besluit heeft aanspannen, besloot het programmabureau om alvast de nieuwe aanbesteding uit te schrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

OT2010 besteedt vaste telefonie opnieuw aan

Staat in hoger beroep om aanbesteding OT2010

KPN krijgt vooralsnog maar 1 opdracht OT2010

OT2010 passeert KPN en gunt aan Tele2

'KPN verstoorde concurrentie bij OT2010'

OT2010-verliezers tekenen bezwaar aan

OT2010 is populair onder grote gemeenten

Ruim 100 overheden doen mee met OT2010

Overheid begint telecomaanbesteding OT2010

Staat eist 24 miljoen euro van KPN om OT2010

Tele2 krijgt alsnog vaste telefonie OT2010

KPN trekt bod voor vaste telefonie OT2010 in

OT2010 besteedt cluster Vast opnieuw aan

Opta dwingt KPN tot intrekken bod OT2010

OT2010 start aanbesteding VoIP-centrales

Vaste telefonie OT2010 is nog niet voor KPN

KPN vergoedt schade aan OT2010

Tele2 spant kort geding aan tegen OT2010

Ministerie van I&M gunt BT securitydiensten

OT2010 cluster vaste telefonie naar KPN

OT2010 stelt besluit over cluster Vast uit

Rechter dwingt Staat tot gunnen aan KPN

OT2010 besteedt cluster 14+ netnummer aan

BT: 'OT2010 deelt niet alle essentiële info'


Reacties

Goede zaak, zeker nu bekend is geworden dat de winnaar van het cluster mobiel, Vodafone, de voicemail slechts met een openbare standaardcode beveiligd (en dus in feite niet beveiligd).
De klungels hadden de code individueel moeten uitgeven, zoals dat ook met TAN-codes wordt gedaan. Niet iedere klant leest eerst alle handleidingen volledig.


Info website Vodafone:
Hoe kan ik mijn voicemailberichten beluisteren?
Bel +31 654 501233
Je kunt dit nummer bellen vanaf elk toestel (mobiel of vast). Als je niet met je eigen mobiele toestel belt, wordt jouw mobiele nummer en pincode (de standaardcode is 3333) gevraagd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-23T15:28:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.