Intel wacht op processor-hacker

Dit artikel delen:

Intel wacht de details af van het onderzoek dat hacker Kris Kaspersky heeft gedaan naar bugs (errata) in processoren. Hij claimt pc's te kunnen hacken door misbruik te maken van die fouten en demonstreert dat in oktober.

Beveiligingsonderzoeker Kris Kaspersky (geen familie van de oprichter van de gelijknamige antivirusleverancier) zegt dat hij manieren heeft gevonden om succesvol pc's aan te vallen via bugs (errata) in Intel-processoren. Die exploit zou dus werken ongeacht het op de Intel-chips draaiende besturingssysteem, de patch levels daarvan en de beveiligingssoftware daarop.

Niet voorgelegd

Processorproducent Intel waagt zich nog niet aan uitspraken over de validiteit van Kaspersky's claims. Technisch expert Matty Bakkeren van Intel Benelux herhaalt de uitspraken van Amerikaanse woordvoerders: "We wachten zijn onderzoek af en zullen dan bestuderen wat hij heeft gevonden en of dat inderdaad een risico inhoudt."

Hieruit blijkt dat beveiligingsonderzoeker Kaspersky zijn bevindingen niet vóór zijn aankondiging heeft voorgelegd aan Intel. Het is vaak gebruikelijk dat beveiligingskwesties worden voorgelegd aan de verantwoordelijke ict-leverancier die daar dan een oplossing voor kan maken, voordat er misbruik wordt gemaakt van een zwakke plek, zoals een bug. Dit is echter niet altijd het geval.

Onthulling vooraf

Veel onthullingen van beveiligingsgaten gaan dan ook vergezeld van een fix of patch. Soms doen leveranciers er echter erg lang over om een oplossing te maken óf ze erkennen niet de ernst van de zaak. Sommige ontdekkers van exploits komen dan met details naar buiten om de ict-leverancier aan te jagen. Kwaadwillenden houden tegenwoordig niet alleen bugs in de gaten maar ook juist de patches daarvoor en de technische informatie vooraf (advisories).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-16T15:57:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.