Serie: Webgebaseerde opslagdiensten

Gegevens uitwisselen in de cloud: Drop.io

Deel 2: Drop.io

Dit artikel delen:

Drop.io is een erg flexibel gratis opslagsysteem dat een minimum aan persoonlijke informatie van de gebruiker vraagt. Toch is er ook een optioneel betaald aanbod dat bedrijven meer controle geeft over hun webschijf of “drop”.

Drop.io is volledig webgebaseerd. Je hoeft niets lokaal te installeren, maar er is wel een plugin voor Firefox die de uploads nog iets versnelt. De filosofie van deze dienst is simpel. Als je een bestand of een reeks bestanden tot 100 MB gratis wil delen met anderen dan creëer je een 'drop'. Die blijft tot een jaar geldig na de laatste activiteit op de drop (downloads, wijzigingen). Je kunt die geldigheidsduur ook verkorten (tot een dag, week, of maand). Elke drop krijgt een unieke url die eruitziet als drop.io/iets. Die kun je naar je correspondenten sturen via elk kanaal. Er is zelfs een optie om de url via voicemail af te leveren.

Je hoeft je niet te registeren en het is zelfs niet nodig een wachtwoord in te stellen, maar het kan wel. Na het creëren van je drop krijg je immers een dialoog waarmee je optioneel een wachtwoord naar je e-mailadres kunt laten versturen zodat je de drop kunt beheren. De webgebaseerde beheerinterface reageerde tijdens onze test traag, maar is wel erg uitgebreid. Om te beginnen kun je upgraden naar de betaalde versie van drop.io. Daarmee kan een organisatie een reeks eigen drops beheren. De kosten lopen wel hoog op in vergelijking met de andere diensten die we hebben getest (zie tabel). Maar drop.io biedt ook enkele unieke functies, zoals een paywall in samenwerking met Amazon waarmee je betaalde drops kunt aanbieden aan klanten en uitgebreide integratiefuncties, van Twitter over Facebook tot fax. Je kunt een drop ook helemaal personaliseren, met je eigen logo en design. Die opties zijn trouwens ook allemaal beschikbaar in de gratis versie, maar die is beperkt tot 100 MB, terwijl als je betaalt een drop maximaal 30 GB groot kan zijn, met weliswaar een beperking van 2 GB per bestand dat je in de drop bewaart.

Beveiliging

Drop.io gebruikt Amazon S3 en de beveiliging, versleuteling en redundantie worden dus volledig door Amazon afgehandeld. Hou er wel rekening mee dat je bestanden op Amerikaanse servers worden opgeslagen en dat dus de Amerikaanse wetgeving erop van toepassing is. Wens je SSL-toegang tot je drops dan kan dat alleen in de betalende versie en kost dit bovendien 47 EUR/jaar extra.

Praktijk

De Engelstalige webinterface is eenvoudig en alle functies worden duidelijk uitgelegd. Er is een Firefox plugin om het uploaden te versnellen, maar die heb je niet echt nodig. Ook onder de andere browsers (IE, Safari, Chrome) waarmee we het hebben getest werkt de webinterface vlot.

We maten een gemiddelde uploadsnelheid van 40,25 KB/s en multithreaded downloadsnelheid van 525 KB/s.

Productinfo

Product: Drop.io, drop.io
Producent & Leverancier: Drop.io Inc.
Prijzen (ex. BTW): 100 MB gratis; 10 GB 77 EUR/user/jaar; 25 GB 192,68 EUR/user/jaar.

De Serie

Webgebaseerde opslagdiensten

1: box
2: Drop.io
3: MS Live SkyDrive
4: Nomadesk
5: Wuala en Algemene conclusie

Tabel met info en benchmarks

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-16T09:23:00.000Z Jozef Schildermans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.