Europa investeert 18 miljoen in verbeterd LTE

Dit artikel delen:
Openbaar vervoer

De Europese Commissie stelt vanaf 2010 18 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar een verbeterde versie van Long-term Evolution (lte). Dat is een mobiele breedbandtechnologie gebaseerd op umts, die nu nog volop in ontwikkeling is. Met de keuze voor lte laat Europa de concurrerende technologie WiMAX impliciet links liggen.

De 18 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor onderzoek naar lte Advanced, waarbij verschillende bedrijven, instellingen en onderzoekers zijn betrokken. De projecten beginnen wellicht in januari 2010, melden de ambtenaren.

Tussen 2004 en 2007 stak de Europese Commissie al 25 miljoen euro in onderzoek naar optimalisering en standaardisering van lte. Een consortium van 41 Europese bedrijven en universiteiten voerde toen verschillende projecten uit. Dat onderzoek vormde uiteindelijk de basis voor het eerste ontwerp van een netwerkinfrastructuur die op lte was gebaseerd, aldus de commissie.

Hoge verwachtingen

De Europese Commissie heeft hoge verwachtingen van lte. De technologie zal mobiele telefoons veranderen in krachtige computers, aldus eurocommissaris Viviane Reding. Door de beschikbaarheid van supersnel mobiel internet 'ontstaan gigantische mogelijkheden en enorme groeiperspectieven voor de digitale economie', schrijft ze.

Europees onderzoek was in het verleden ook de drijfveer voor de ontwikkeling van de gsm-standaard die nu wereldwijd wordt gebruikt bij mobiele telefonie.

WiMAX

Grote technologieconcurrent van lte is WiMAX, dat voortborduurt op de Wi-Fi-standaard en niet op de gsm-standaarden. Fabrikanten tuimelen over elkaar heen om hun steun aan de ene of aan de andere technologie uit te spreken. Grofweg is er een tweedeling tussen telefoniebedrijven en computerbedrijven. Telecomoperators en mobieltjesfabrikanten zijn over het algemeen voorstander van lte, terwijl vooral computer- en chipfabrikanten WiMAX omarmen.

Lte bouwt voort op de bestaande gsm/umts/hsdpa-standaard en kan grotendeels van die bestaande netwerken gebruikmaken. Voor WiMAX moeten de netwerken grotendeels nog worden aangelegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"De technologie zal mobiele telefoons veranderen in krachtige computers, aldus eurocommissaris Viviane Reding. Door de beschikbaarheid van supersnel mobiel internet 'ontstaan gigantische mogelijkheden en enorme groeiperspectieven voor de digitale economie', schrijft ze."
bla bla bla bla.. wat een gebakken lucht argument. Opvallend is wel dat hier enkele voorbeelden van "deze gigantische mogelijkheden" totaal ontbreken.

Ook een beetje vreemd hoe een communicatie (mast naar mobieltje en terug) technologie een (reeds bestaand) mobieltje kan veranderen? Mijn inziens heb je daar ook nog steeds andere hard en software nodig om je mobieltje

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-18T15:29:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.