Rotterdam krijgt nominatie voor open LoRa-netwerk

ICT-project van het jaar in het grootbedrijf

Rotterdam

Op 26 november 2015 werd R.I.O.T.: The Things Network 010 gelanceerd in Rotterdam, een open LoRa-netwerk voor het internet of things in stad en haven. LoRa staat voor ‘Long Range Low Power’. Met deze technologie kunnen objecten en systemen met een sensor bij zeer laag stroomverbruik door de lucht informatie uitwisselen.

Het netwerk werd in slechts vier weken tijd gerealiseerd door een zeer gevarieerde mix van Rotterdamse bedrijven, overheden en onderwijs. Naast Intermax, Rotterdam internet eXchange en Teqplay maken hier Eneco, de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam, Teach32, Hogeschool Rotterdam, Willem de Kooning Academie, het HavenLab, het Rotterdam Logistics Lab, CIC (Cambridge Innovation Center) en Deloitte onderdeel van uit. Inmiddels zijn er zeventien projecten actief op het netwerk en de belangstelling is enorm.

Juryoordeel

De jury is onder de indruk van de Rotterdamse aanpak van dit initiatief: niet praten, maar doen. Hierdoor worden de eerste ervaringen met het netwerk gedaan. De bedrijven en overheden achter het netwerk komen maandelijks bijeen, waarmee een LoRa-innovatieplatform in Rotterdam is gecreëerd. De jury waardeert dit initiatief daarom met een nominatie in de categorie ICT-project van het jaar in het grootbedrijf.

Reactie Intermax

'Dankzij de plaatsing van een twintigtal gateways op strategische locaties in de regio Rijnmond biedt dit de stad en haar omgeving ongekende mogelijkheden voor goedkope, breed beschikbare en open sensortechnologie', zegt Ludo Baauw, directeur Strategie & Innovatie bij Intermax en operator van verschillende LoRa-gateways (zendmasten voor dit netwerk). 'Denk aan slimme stadsverlichting, het meten van waterniveaus, onderhoud aan machines en installaties of aan de mogelijkheden voor crowd control. Op een simpele, snelle en zuinige manier kunnen er op grote afstand allerlei soorten slimme meters worden uitgelezen, zonder dat daar dure mobiele abonnementen of veel mankracht voor nodig zijn. Als Intermax willen we hier graag belangeloos een bijdrage aan leveren, vanuit de waarden waar wij ook tijdens ons dagelijks werk voor staan: het moet vernieuwend en veilig zijn, en altijd goed werken. Bovendien willen we graag een bijdrage leveren aan onze slimme stad. Samen hebben we er inmiddels voor gezorgd dat Rotterdam het grootste internet of things-stadsnetwerk heeft van Nederland, en daar zijn we trots op, net zoals we trots zijn op deze nominatie!'

Inmiddels worden stappen genomen om het netwerk dekkend te maken in de hele Randstad, gebaseerd op nauwkeurige metingen van daadwerkelijke sensoren. De eerste projecten zijn dan ook al in opbouw en het aantal sensoren in het veld groeit wekelijks.

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-19T09:38:00.000Z Jeroen Aris
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.