Computable Awards 2015

Juryrapport: Living Lab eHealth

Genomineerd voor ICT-project van het jaar in de zorg

Dit artikel delen:

Project: Living Lab eHealth met eerste oplossing de 'moedervlekken-app' Uitgevoerd door: Slimmer Leven 2020 en SkinVision

Living Lab eHealth is een project in de regio Eindhoven dat tot doel heeft eHealth-toepassingen in de praktijk te testen. Op deze manier wil de regio de mogelijkheden van eHealth beter benutten. Dit project draagt bij aan betaalbare, toegankelijke zorg van hoge kwaliteit en meer eigen regie voor patiënten. 

Het project is een samenwerking tussen een aantal leden van de Coöperatie Slimmer Leven 2020 en relevante stakeholders. Slimmer Leven wil daarmee in de praktijk onderzoeken hoe eHealth apps tot meer eigen regie en bewustzijn over de eigen gezondheid van mensen kunnen leiden en hoe deze apps bij kunnen dragen aan een meer efficiënt en duurzaam zorgsysteem.

Met de lancering van het Living Lab eHealth vervult de regio Eindhoven een voortrekkersrol. Nog nergens in Nederland wordt door zoveel relevante partijen samengewerkt om de innovatie op het gebied van eHealth te stimuleren. Ministers Schippers en Van Rijn stelden begin juli een aantal doelstellingen op voor het realiseren van betere zorg en meer eigen regie met behulp van eHealth. Het Living Lab eHealth is een belangrijke stap in de juiste richting. EHealth wordt hierdoor ingezet ter vervanging, vereenvoudiging en verbetering van bestaande zorg en niet als toevoeging van extra zorg. 

De eerste eHealth-oplossing die in het Living Lab wordt getest is de ‘moedervlekken-app’ van SkinVision. Met deze app kunnen deelnemers aan het project foto’s van hun moedervlekken nemen en deze opslaan en vergelijken in de tijd. Veranderende en jeukende moedervlekken kunnen namelijk een indicatie zijn voor huidschade of huidkanker (melanomen). Daarnaast maakt de app gebruik van een wiskundige formule die abnormale groei herkent. Na het maken van een foto van een moedervlek wordt een code rood, oranje of groen gegeven en stuurt de app je al dan niet door naar een dermatoloog of huisarts. “Deze app draagt bij aan de bewustwording van mensen over hun moedervlekken. Dat leidt hopelijk tot vroeger ontdekken van onrustige moedervlekken en het tijdig laten verwijderen hiervan. Hierdoor kunnen meer melanomen worden voorkomen of in een vroeg stadium worden behandeld”, vertelt Mandy Prins, dermatoloog Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven. 

Juryoordeel

De jury is van mening dat met dit initiatief een vooruitstrevend samenwerkingsmodel binnen de gehele keten van gezondheidszorg is neergezet. Een cooperatieve samenwerkingsvorm met een essentiele patientenparticipatie, resulterend in praktisch toepasbare oplossingen die aantoonbaar bijdragen aan betere, snellere en meer toegankelijke zorg.

Stemmen

Op 3 november 2015 tijdens de jubileumeditie van de Computable Awards wordt bekend wie de beste ceo van het jaar is. U kunt nu stemmen op uw favoriet binnen elke categorie.

Computable Awards 2020

Draag nu kandidaten aan voor de Computable Awards 2020!

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-29T13:05:00.000Z Fred Bons
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.