Den Haag helpt 8 markten met digitalisering

Digital Innovation of the year

Gemeente Den Haag heeft acht Haagse markten via de Agile-ontwikkelmethode geholpen de radicale omslag te maken van papier naar digitaal. Devoteam werd ingeschakeld als intermediair tussen Den Haag als opdrachtgever en CoolProfs, de bouwer van het nieuwe systeem Mercato. Voor de jury van de Computable Awards 2016 aanleiding om deze digitale transformatie te nomineren in de categorie Digital Innovation of the year.

Belangrijkste doel van Mercato is om verschillende componenten en processen rond de organisatie van markten met elkaar te verbinden. Waar de marktmeester voorheen alles met een blocnote moest doen en dus niet slagvaardig kon optreden, kan hij nu op de markt met zijn tablet alle relevante marktinformatie real time inzien en zo de standhouders beter bedienen en controleren. Hebben ze een vergunning? Staan ze op de juiste plek? Hebben ze betaald? En staan er bijvoorbeeld geen mensen in de stand zonder werkvergunning? Dat realtime werken bleek de grote spelveranderaar. De marktmeester zit nu bovenop de feiten en kan daardoor daadkrachtig handelen.

Veel belanghebbende proceseigenaren

Grote uitdaging bij de bouw was om alle stakeholders binnen de gemeente te betrekken bij de realisatie van Mercato. Want omdat er zoveel aspecten zijn, zijn er binnen de gemeente ook veel belanghebbende proceseigenaren. Opdracht aan Devoteam was om samen met al die afdelingen de functionele eisen op te stellen en toe te zien dat al hun belangen gedurende het ontwikkeltraject behartigd zouden worden. In die zin was Devoteam de schakel tussen de gemeente en CoolProfs.

Inmiddels is in samenwerking met Devoteam ook gestart met de ontwikkeling van Gisib, een oplossing die zich niet zozeer richt op de processen van de markten zoals Mercato, maar op het beheer van gemeenteobjecten. Daarbij valt te denken aan de vaste marktkramen met rolluik op de Haagse Markt, maar ook andere, niet marktgerelateerde objecten zoals lantarenpalen en vaste bloembakken in Den Haag.

Juryoordeel

De jury van de Computable Awards 2016 vindt de opzet van deze transformatie technisch heel boeiend. Zeker voor de overheid. Door een veelheid aan stakeholders is deze digitalisering lastig uit te rollen. De transformatie op zich is niet heel spectaculair, waarin de fysieke markt de digitale wereld ontmoet. Maar als gemeente doen ze wel iets heel leuks met hun scope en voor de Haagse markten is dit wel een significante verandering. Daarnaast kan dit concept worden overgenomen door andere gemeenten, waarmee dit het bewijs is dat ook op kleine schaal ook geïnnoveerd kan worden. Volgens de jury hebben de Haagse markten een schattige gunfactor, waardoor deze transformatie een nominatie verdient in de categorie Digital Innovation of the year.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-07T11:38:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.