BikeBlockchain helpt RDW met fietsregister

Genomineerd als overheidsproject

Dit artikel delen:
Frank Arts

Jurylid Frank Arts

Hoe los je een praktisch, veelvoorkomend probleem op met de mogelijkheden van nieuwe, veelbelovende technologie? De BikeBlockchain geeft een prachtige oplossing voor een frustratie die we allemaal kennen: je fiets is gejat, de dief komt ermee weg en terugvinden kun je wel vergeten.

De RDW verdient deze nominatie door de fietseigenaar en zijn fiets centraal te zetten en allerlei organisaties te laten samenwerken via een blockchain. Alle relevante informatie wordt aaneengeschakeld in een fietsregister door verkoper, eigenaar, gemeente, verzekeraar, politie en zelfs de fiets, die via een ‘smart lock’ de gps-locatie en status (open/dicht) kan doorgeven.

Het is voor het eerst dat blockchain in combinatie met het internet of things als technologie wordt gebruikt in een overheidsproject om een efficiënte en klantgerichte dienstverlening naar de burger te realiseren. Het delen van de juiste informatie tussen verschillende partijen maakt een snelle actie en afhandeling bij diefstal mogelijk. De politie krijgt direct een melding van de diefstal mét de actuele locatie van de fiets. De verzekeraar weet de waarde ervan en of het lukt om de fiets terug te brengen. Zo niet, dan keren ze direct uit.

Wel moet worden aangetekend dat het hier tot nu toe slechts om een proef gaat om de mogelijkheden verder te onderzoeken. De pilot heeft aangetoond dat de combinatie van blockchain en IoT kan leiden tot een efficiëntere registratie en lokalisatie van fietsen. Op dit moment wordt er met partijen uit de verzekeringsbranche gewerkt aan een volgende fase ter voorbereiding van een landelijke uitrol.

Juryoordeel

Het juryteam van de Computable Awards 2017 vond de praktische implementatie van blockchain-technologie inspirerend en indrukwekkend. Werkprocessen en informatieverwerking van verschillende partijen waaronder Hanzehogeschool, IBM en Keylane zijn werkelijk aaneen geweven ten behoeve van de burger. Een prachtig voorbeeld van een slimme toepassing van nieuwe technologie die het leven echt wat beter maakt en dus een terecht genomineerde.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-09T11:58:00.000Z Frank Arts
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.