Zorginstituut Nederland logt zorg met blockchain

Dit artikel delen:
Mendel Koerts

Jurylid Mendel Koerts

Zorginstituut Nederland, uitvoeringsinstantie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), stelde zich de vraag ‘Kunnen we het maken’ met blockchain in plaats van ‘Kunnen we er op studeren’? Voeg daaraan toe het uitgangspunt om de burger de controle te geven over zijn eigen zorggegevens en je hebt de belangrijkste juryoverwegingen te pakken voor de nominatie voor de Computable Awards 2017 in de categorie ICT-project van het jaar in de zorg.

Binnen vijf maanden werd de MijnZorgLog-app ontwikkeld. De app omvat onder meer een wallet met Healthcare Coins en de mogelijkheid om verleende zorguren te registreren en goed te keuren. Die laatste stap ontbreekt momenteel in de praktijk. De jury ziet dit dan ook als een belangrijke feature om zorgkosten beheersbaar te krijgen.

De eerste versie van de app ondersteunt de zorgadministratie binnen één zorgdomein. De tweede versie ondersteunt meerdere zorgdomeinen en werd eveneens in vijf maanden ontwikkeld. Er zijn echter nog wel een aantal hobbels te nemen voordat de app ook concreet in de praktijk toepasbaar is. Die hobbels zijn niet zo zeer technologisch van aard maar liggen meer op het vlak van wet- en regelgeving en het meekrijgen van de zorgverleners.

Met de MijnZorgLog-app van het Zorginstituut Nederland wordt verleende zorg onweerlegbaar gelogd met blockchain-techologie en toegankelijk gemaakt over de hele zorgketen heen. Alleen wellicht vervelend als je als zorgverlener je diensten wil declareren maar dat je reeds wat oudere cliënt per ongeluk je toegang heeft geblokkeerd omdat die niet met al die moderniteiten kan omgaan.

Juryoordeel

Al met al meent de jury van de Computable Awards 2017 dat tijdens de presentatie op 19 mei 2017 door Zorginstituut Nederland aannemelijk is gemaakt dat VWS door het innovatief toepassen van blockchain beter grip op de zorgketen kan krijgen. Daarmee verdient de app een plek in de top vijf.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-06T11:58:00.000Z Mendel Koerts
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.