UMC Utrecht stuurt stemcomputer cognitief aan

Genomineerd als zorgproject

Dit artikel delen:
Pascal Blom

Jurylid Pascal Blom

Het UMC Utrecht is genomineerd voor de Computable Awards 2017 in de categorie ICT project van het jaar in de zorg met een doorbraak in de cognitieve aansturing van een spraakcomputer. Het heeft bij een vrouwelijke ALS-patiënt elektroden geplaatst die hersenactiviteiten meten en die signalen draadloos omzetten, via een zender die geplaatst is onder het sleutelbeen, naar een spraakcomputer. De patiënt bedient de spraakcomputer door in gedachten haar vingers te bewegen. Dat resulteert in een verandering van het hersensignaal onder de elektroden. Die verandering wordt omgezet in een muisklik.

Het werken met een spraakcomputer, aangestuurd door hersensignalen gemeten met externe elektroden, wordt al langer getest in diverse onderzoekslaboratoria. Dat een patiënt de techniek nu in de thuissituatie gebruikt, via onzichtbare, geïmplanteerde elektroden, is uniek en gebeurt nergens anders ter wereld.

Juryoordeel

De jury meent dat door het combineren van wetenschappelijk onderzoek, medische technologie en ict een mogelijk baanbrekende toepassing is gecreëerd die van enorme meerwaarde kan zijn voor groepen patiënten die zeer beperkt zijn in hun communicatiemogelijkheden met de mensen en wereld om hen heen. Vooral de directe toepasbaarheid buiten de ‘lab-omgeving’, en dus juist in de directe omgeving van de patiënt, maakt dat deze nieuwe technologie zeer veel potentie heeft. De neurochirurgische complexiteit, het innovatieve karakter én de toegevoegde waarde voor de patiënt in kwestie maakt dat de jury meent dat het project terecht genomineerd is voor ICT-project van het jaar in de zorg.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-06T11:58:00.000Z Pascal Blom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.