Zorginstituut transformeert registratie zorguren

Genomineerd als digitale transformatie

Mobiele zorg m-health

Zorginstituut Nederland, uitvoeringsinstantie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), koos voor blockchain om verleende zorguren te registreren en goed te keuren. Uitgangspunt daarbij was om de burger de controle te geven over zijn eigen zorggegevens. Binnen vijf maanden werd de Mijn Zorg Log-app ontwikkeld. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2017 reden om Zorginstituut Nederland te nomineren in de categorie Digital Transformation of the Year.

De Mijn Zorg Log-app omvat onder meer een wallet met Healthcare Coins en de mogelijkheid om verleende zorguren te registreren en goed te keuren. Die laatste stap ontbreekt momenteel in de praktijk. Het is dan ook een belangrijke feature om zorgkosten beheersbaar te krijgen. De eerste versie van de app ondersteunt de zorgadministratie binnen één zorgdomein. De tweede versie ondersteunt meerdere zorgdomeinen en werd eveneens in vijf maanden ontwikkeld. Er zijn echter nog wel een aantal hobbels te nemen voordat de app ook concreet in de praktijk toepasbaar is. Die hobbels zijn niet zo zeer technologisch van aard maar liggen meer op het vlak van wet- en regelgeving en het meekrijgen van de zorgverleners.

Met de Mijn Zorg Log-app van het Zorginstituut Nederland wordt verleende zorg onweerlegbaar gelogd met blockchain-techologie en toegankelijk gemaakt over de hele zorgketen heen. Het geeft klanten (burgers) regie over de eigen gegevens. De burger bepaalt wie er in het online-logboek kan kijken. Alleen die personen kunnen inloggen via een mobiele app en kunnen zo altijd realtime de actuele gegevens inzien. Voor verzekeraars en/of gemeenten is de informatie afkomstig uit Mijn Zorg Log van toegevoegde waarde omdat de gevalideerde verrichte zorghandelingen realtime en onweerlegbaar beschikbaar zijn voor administratieve afhandeling. Dit voorkomt problemen in declaratie en facturatie en maakt digitalisering van die processen mogelijk.

Voor zorgverleners is het van toegevoegde informatie dat zij zorginhoudelijke informatie in het zorgproces direct kunnen vastleggen en delen met de daartoe geautoriseerde mede zorgverleners. Het gebruik van blockchain maakt het mogelijk om gegevens van een burger veilig te delen en alleen die informatie te delen die een organisatie nodig heeft. Er is één gedeelde waarheid voor iedereen en informatie wordt veilig en onweerlegbaar gedeeld.

Terug naar de overige genomineerden
Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-03T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.