Rijkswaterstaat transformeert met eigen datalab

Genomineerd als digitale transformatie

Datalabs schieten als paddenstoelen uit de grond. Veel overheidsinstanties kijken binnen een datalab naar de mogelijkheden welke eigen data en data van andere kunnen bieden in het verbeteren van processen. Zo ook het RWS Datalab van Rijkswaterstaat. Het experimenteert en ontwikkelt, in cocreatie met de business en zakelijke partners, oplossingen die direct de organisatie versterken. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2017 reden om RWS Datalab te nomineren in de categorie Digital Transformation of the Year.

Naast het werken aan oplossingen op basis van vragen uit de organisatie - ‘nee’ als antwoord is geen optie - initieert het RWS Datalab ook zelf projecten. Deze worden gebruikt om kansen te verkennen en services, technieken en methoden te verfijnen. De gerealiseerde oplossingen zijn geen losse producten, maar een standaard toepassingen met algoritmes die voor heel de organisatie werken.

Behalve de nieuwe manier van samenwerken met business en partners wordt binnen het datalab gewerkt met de nieuwste technieken. Deze worden toegepast in een integrale werkwijze. De overtuiging om zelf te innoveren en niet in te kopen vraagt om een verandering van de organisatie waar lange tijd het ‘markt tenzij’-adagium hoogtij vierde.

Een belangrijk startpunt voor het succes van het datalab is het grip krijgen en houden op het data-ecosysteem. Niet alleen een uitdaging voor de competenties maar ook voor de governance en het onderhouden van partnerships zowel binnen als buiten de eigen organisatie. Met predictive analytics worden al resultaten geboekt op het gebied van preventief onderhoud aan wegen, sluizen en bruggen, die direct leiden tot maatschappelijke meerwaarde. Ook de mate waarin opdrachtgevers en partners betrokken worden bij de totstandkoming van resultaten is innovatief en trendsettend te noemen.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-03T11:58:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.