Máxima Medisch Centrum volgt chronisch zieken thuis

Genomineerd voor Computable Awards 2018 als zorgproject

Jeroen Aris

Jurylid Jeroen Aris

Máxima Medisch Centrum zet een revolutionaire stap op het gebied van het digitaal thuis volgen van patiënten met chronische ziekten. Flow, centrum voor Preventie, Telemedicine en Revalidatie Chronische Ziekten in Máxima Medisch Centrum, is gestart met een nieuw remote patiënt management-programma. Met dit programma worden ernstig zieke patiënten met zowel chronisch hartfalen als COPD thuis gemonitord. Hiermee wil Flow een aantoonbaar hogere kwaliteit van leven realiseren tegen gelijkblijvende of gereduceerde kosten van zorg. Een terechte genomineerde voor de Computable Awards 2018 in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg.

De patiënten die meedoen aan het nieuwe programma, lijden vaak zwaar. Niet alleen onder hun ziekten en de herhaaldelijke ongeplande ziekenhuisopnames, maar ook onder de angst en stress die dit steeds met zich meebrengt. Het nieuwe programma is volledig gebaseerd op voor patiënten belangrijke aspecten, zoals meer veiligheid doordat het medisch team dagelijks meekijkt, minder of kortere opnames, een betere kwaliteit van leven en minder complicaties.

De patiënt meet zelf dagelijks bloeddruk, saturatie, gewicht, temperatuur, beweegactiviteit en hartslag en beantwoordt iedere dag vragen over mogelijke klachten op een digitaal platform. De data worden bekeken door hun casemanager: hoogopgeleide hart- en longverpleegkundigen in het Máxima Medisch Centrum. Via chatberichten of videobellen hebben de patiënt en de casemanager contact.

Patiënten geven zelf aan dat ze structureel te laat aan de bel trekken als hun situatie verslechtert. Daardoor komen ze bijna altijd te laat in het ziekenhuis, waardoor een ziekenhuisopname noodzakelijk is. Snel medisch ingrijpen helpt deze patiënten op alle fronten.

Juryoordeel

De jury van de Computable Awards 2018 was onder de indruk van dit project. De patiënt werd centraal gezet en de zorg vanuit de twee specialismes geïntegreerd met één casemanager als aanspreekpunt. En in plaats van belastende afspraken in het ziekenhuis kan de patiënt thuis metingen uitvoeren ondersteund met digitale technologie. Deze combinatie van klantfocus, procesontwerp en innovatieve inzet van technologie vond de jury een nominatie bij de top vijf waard!

Terug naar de overige genomineerden
Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-18T11:58:00.000Z Jeroen Aris
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.