NFO realiseert technische innovatie in fruitteelt

Genomineerd mkb-project voor Computable Awards 2018

Vincent Wouters

Jurylid Vincent Wouters

Het project Fruit 4.0 is gericht op de ontwikkeling van praktische en betaalbare technologische innovaties voor een verhoogde kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie in de Nederlandse hardfruitketen. Dit wordt bereikt met de inzet van sensorsystemen, kunstmatige intelligentie, precisietechniek en management ondersteunende datasystemen. Veertien partijen nemen deel aan dit project dat onder leiding staat van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), de belangenbehartiger voor de fruitteelt in Nederland. De jury van de Computable Awards 2018 nomineert Fruit 4.0 in de categorie ICT-project van het Jaar in het MKB.

In het project wordt onderzocht hoe data over vruchtontwikkeling, bladvitaliteit, gewasbescherming, oogst- en sorteerresultaten beter aan elkaar kunnen worden verbonden. Dat zal volgens de partijen meer en betere informatie opleveren, waarmee telers hun bedrijfsvoering efficiënter en met name ook duurzamer kunnen inrichten. De informatie kan daarnaast worden ingezet om de opbrengst van percelen kwalitatief en kwantitatief te optimaliseren en ter verbetering van oogstprognoses voor de keten.

Juryoordeel

De jury van de Computable Awards 2018 was enthousiast over het project Fruit 4.0. Door de samenwerking tussen verschillende partijen wordt het mogelijk dat relatief kleine bedrijven in de fruitteelt gebruik gaan maken van moderne technologie zoals kunstmatige intelligentie, big-data en sensortechnologie. Daarnaast worden de kosten laag gehouden door de inzet van standaard hardware, zoals een Kinect-camera voor het scannen van bloesem. En het feit dat dit project met inzet van hightech ict tot duurzamere fruitproductie leidt, met minder gebruik van bestrijdingsmiddelen, maakt dit project een terechte genomineerde in de categorie ICT-project van het Jaar in het MKB.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-07T11:58:00.000Z Vincent Wouters


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.