Slimme 3D-camera’s scannen bouwplaats M.J. de Nijs

Genomineerd mkb-project voor Computable Awards 2018

Sheila Gemin

Jurylid Sheila Gemin

Behalve het vooraf plannen en organiseren van het bouwproces, stroomlijnt aannemer M.J. de Nijs ook de uitvoering met het BIM-systeem (Bouw Informatie Model). 3D-camera’s in de giek van de bouwkraan leveren beelden die met speciale software worden vertaald naar het model voor zogeheten 4D-BIM-voortgangscontrole. Een knap staaltje technologisch vernuft dat de jury van de Computable Awards 2018 graag nomineert in de categorie ICT-project van het Jaar in het MKB.

Aannemer M.J. de Nijs heeft slimme 3D-camera’s in de giek van de bouwkraan gemonteerd. De foto's die voortdurend genomen worden, worden verwerkt en gekoppeld aan de planning. Daarnaast is het een innovatieve manier om de voortgang van de bouw en de voorraad beheer te controleren.

Juryoordeel

De inzet van de camera's op bouwplaatsen middels drones is niet geheel nieuw, maar nog steeds innovatief. De wijze waarop aannemer M.J. de Nijs de huidige kranen inzet om een gedetailleerd beeld te creëren van de bouwplaats en daarmee verschillende aspecten van het BIM in kaart brengt, wel. De planning, voortgang en voorraadbeheer worden direct in kaart gebracht, wat niet alleen kosten bespaard maar ook een gedetailleerde documentatie verzorgd van de voortgang en historie.

De inzet van 3D-camera’s en de verwerking van het digitale materiaal in het totale bouwproces vindt de jury niet alleen innovatief maar ook een grote stap in de professionalisering van complexe bouwprocessen. Er wordt hier niet enkel efficiency voordeel behaald voor de aannemer en zijn leveranciers, maar ook worden de stappen in het compliance proces vereenvoudigd. Door een relatief kleine toevoeging en de inzet van it worden grote stappen gemaakt naar een nog efficiëntere BIM-systeem. Voor de jury van de Computable Awards 2018 reden om over te gaan tot een nominatie in de categorie ICT-project van het Jaar in het MKB.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-07T11:58:00.000Z Sheila Gemin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.