Royal FloraHolland transformeert grootschalig digitaal

Genomineerd grootzakelijk project voor Computable Awards 2018

Frank Willems

Jurylid Frank Willems

Wie wil zien wat een digitale transformatie in de praktijk betekent, ontmoet in Royal FloraHolland een treffend voorbeeld. De bloemenveiling heeft in ruim een jaar tijd zijn organisatie, zowel business als it, anders ingericht en fors geïnvesteerd in digitale vernieuwingen. Op 6 november 2017 is Floriday geïntroduceerd, het nieuwe platform voor de sierteeltsector. Het is dit project dat de jury van de Computable Awards 2018 nomineert in de categorie ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf.

Ruim honderd jaar geleden startten bloemen- en plantenkwekers de coöperatie Royal FloraHolland. In samenwerking met kopers is Royal FloraHolland de grootste marktplaats geworden voor bloemen en planten wereldwijd. Om die positie te behouden is het noodzakelijk dat we kwekers en kopers niet alleen fysiek maar ook digitaal met elkaar verbinden. De urgentie is groot vertelt cdo en cio Gerhard van der Bijl: 'Kwekers en klanten vragen Royal FloraHolland om een dergelijk platform te faciliteren. Eind 2017 hebben we Floriday geïntroduceerd: een open digitaal platform waar het bloemen- en plantenaanbod van kwekers bij elkaar wordt gebracht. Wij geloven dat we met elkaar de (internationale) sierteeltsector een stap verder brengen.'

Met Floriday kan de kweker zijn commerciële processen efficiënter inrichten; alle voorraad, orders en logistiek worden slechts op één plek beheerd en toegewezen aan diverse verkoopkanalen. Deze kanalen staan in directe verbinding met de koper (zoals exporteurs en groothandelaars), die hier hun aankopen doen. 

Juryoordeel

De verandering van de traditionele veilingklok naar een digitaal platform betekent voor Royal FloraHolland een enorme transformatie. En omdat Royal FloraHolland deze transformatie zelf wil doormaken is er gekozen om samen te werken met een selecte groep leveranciers zodat de medewerkers van Royal FloraHolland zelf het verschil kunnen maken. In veel digitale transformaties zie je dat wel eens anders, dan zijn de leveranciers in de lead.

Een van de andere succeskenmerken van het Floriday-programma is de strak doorgevoerde digital first-strategie en het aansluiten op een online platform dat al stabiel draait. Daarnaast is door gebruik te maken van gerichte uitbesteding tijd en energie vrijgemaakt zodat Royal FloraHolland zich heeft kunnen richten op het toepassen van nieuwe technologie en moderne architectuurprincipes. Het maken van deze strategische keuzes en het doorvoeren van de fundamentele veranderingen ziet de jury van de Computable Awards 2018 in de categorie ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf als essentieel voor dit soort digitale transformaties en het is mooi te zien dat Royal FloraHolland hierin doorpakt.

De jury verwacht dat Royal FloraHolland met het Floriday-platform de komende jaren stevig aan de weg kan timmeren, zodat dit een onderscheidende marktplaats wordt in de ketens tussen kwekers en de afnemers. Dankzij Royal FloraHolland en hun Floriday-platform wordt de sierteelt ook succesvol digitaal. Daarom volgens de jury een terecht genomineerde.

Terug naar de overige genomineerden

Floriday. Growing opportunities together (Dutch)

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-12T12:00:00.000Z Frank Willems
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.