Devoteam transformeert De Watergroep digitaal

Genomineerd grootzakelijk project voor Computable Awards 2018

Eric Hoefman

Jurylid Eric Hoefman

De Watergroep is een Belgische drinkwaterleverancier. Halverwege 2016 nam De Watergroep initiatief tot de start van een ambitieus digitaal transformatietraject, met als voornaamste doel het verbeteren van operational excellence met de focus op het maatschappelijk belang. Devoteam leidde vanuit Nederland dit project, in samenwerking met de partijen Cronos, Delaware, Emeritis en Itineris. Nu een kleine twee jaar later heeft dit al tot mooie resultaten geleid. De jury van de Computable Awards 2018 nomineert daarom dit project in de categorie ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf.

Door middel van een nieuwe verbindende integratie-architectuur en drie digitaliserende applicaties (self-service oplossingen) voor zowel eigen personeel als interne- en externe klanten, zijn responstijden bij lekkages of storingen versneld, werkdagen productiever geworden en is het it-landschap van De Watergroep klaar om deel te nemen aan de API-economie. De Watergroep zorgt hiermee voor een efficiëntere inzet van zijn resources, vermindering in de papierstroom, snellere responstijden naar klanten en bedrijfs- en it-processen in het teken van het maatschappelijk belang.

In het traject was niet alleen aandacht voor de technische component, maar is juist ook veel tijd gestoken in de menselijke kant: cultuurverandering, trainingen en opleidingen vormden een belangrijk onderdeel van dit project. De architecten die hierbij betrokken waren, waren vanuit Nederland werkzaam. Zij waren gemiddeld twee dagen per week on-site en drie dagen per week werkzaam in Nederland. Daarnaast waren deze architecten ook de ontwerpers voor de verschillende integratieservices die ontwikkeld moesten worden.

Door gebruik te maken van moderne, beschikbare technologie was het team uitstekend in staat om met de klant, de architecten en de fabriek samen te werken middels dagelijkse stand-ups, zonder dat iedereen fysiek bij elkaar was. Het gaat dan om technologieën als Tibco Business Works 6.x, nJams,  MS Dynamics, MS Azure Cloud, Elastic/Kibana, Vesta - succes factor Emeritis, ERP - Ms Dynamicx Itineris, MoKa mobile kantoor cloud applicatie Cronos, Eloket - klanten portaal - cloud Cronos en Bi Delaware. De fabriek wordt gerund door een team van mensen in Nederland en Servië, waarbij de locatie voor de klant nooit merkbaar is geweest voor wat betreft de kwaliteit.

Juryoordeel

De nauwe samenwerking tussen de Watergroep en Devoteam Nederland en de grote aandacht voor het veranderaspect, waren twee punten die de jury van de Computable Awards 2018 in de categorie ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf als erg positief ervaren heeft. Veranderen gaat nooit vanzelf, maar in grote organisaties zoals De Watergroep is dit alleen nog maar complexer. Dat heeft aan de ene kant te maken met de ‘spaghettistructuur’ van het ict-landschap, waarbij verouderde legacysystemen naadloos aangesloten moeten worden op bijvoorbeeld nieuwe front-end applicaties. Aan de andere kant is de impact op het personeel in dit traject erg groot. Servicemonteurs die vaak al jaren bij de Watergroep werken moesten worden meegenomen naar een meer digitale manier van werken. Dit stuitte initieel op veel weerstand, maar zodra medewerkers de voordelen ervoeren ontstond er draagvlak. Dat er gekozen is voor een Agile ontwikkelmethodiek, waarbij tussenresultaten snel zichtbaar gemaakt werden, heeft zeker geholpen. In ieder geval richting de nominatie.

Terug naar de overige genomineerden
Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-12T12:00:00.000Z Eric Hoefman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.