Managed hosting door True

Devoteam transformeert De Watergroep digitaal

Genomineerd grootzakelijk project voor Computable Awards 2018

 

Eric Hoefman

Jurylid Eric Hoefman

De Watergroep is een Belgische drinkwaterleverancier. Halverwege 2016 is De Watergroep samen met Devoteam Nederland een ambitieus digitaal transformatietraject gestart. Belangrijkste doel van dit project was het verbeteren van de operational excellence. Nu een kleine twee jaar later heeft dit al tot mooie resultaten geleid. De jury van de Computable Awards 2018 nomineert daarom dit project in de categorie ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf.

Eén van die resultaten is dat de responstijden richting klanten bij een lekkage of storing aanzienlijk zijn verlaagd door het uitgeven van digitale werkinstructies. Ook het aantal productieve werkuren is met 25 procent toegenomen door het wegnemen van wachttijden en het digitaliseren van administratieve processen.

In het traject was niet alleen aandacht voor de technische component, maar is juist ook veel tijd gestoken in de menselijke kant: cultuurverandering, trainingen en opleidingen vormden een belangrijk onderdeel van dit project. De architecten die hierbij betrokken waren, waren vanuit Nederland werkzaam. Zij waren gemiddeld twee dagen per week on-site en drie dagen per week werkzaam in Nederland. Daarnaast waren deze architecten ook de ontwerpers voor de verschillende integratieservices die ontwikkeld moesten worden.

Door gebruik te maken van moderne, beschikbare technologie was het team uitstekend in staat om met de klant, de architecten en de fabriek samen te werken middels dagelijkse stand-ups, zonder dat iedereen fysiek bij elkaar was. De fabriek wordt gerund door een team van mensen in Nederland en Servië, waarbij de locatie voor de klant nooit merkbaar is geweest voor wat betreft de kwaliteit.

Juryoordeel

De nauwe samenwerking tussen de Watergroep en Devoteam Nederland en de grote aandacht voor het veranderaspect, waren twee punten die de jury van de Computable Awards 2018 in de categorie ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf als erg positief ervaren heeft. Veranderen gaat nooit vanzelf, maar in grote organisaties zoals De Watergroep is dit alleen nog maar complexer. Dat heeft aan de ene kant te maken met de ‘spaghettistructuur’ van het ict-landschap, waarbij verouderde legacy systemen naadloos aangesloten moeten worden op bijvoorbeeld nieuwe front-end applicaties. Aan de andere kant is de impact op het personeel in dit traject erg groot. Servicemonteurs die vaak al jaren bij de Watergroep werken moesten worden meegenomen naar een meer digitale manier van werken. Dit stuitte initieel op veel weerstand, maar zodra medewerkers de voordelen ervoeren ontstond er draagvlak. Dat er gekozen is voor een Agile ontwikkelmethodiek, waarbij tussenresultaten snel zichtbaar gemaakt werden, heeft zeker geholpen. In ieder geval richting de nominatie.

Terug naar de overige genomineerden
Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6379103). © Jaarbeurs IT Media.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.