Zuidhorn scoort nominatie met Het Kindpakket

Genomineerd overheidsproject voor Computable Awards 2018

Dit artikel delen:
Ruud Mulder

Jurylid Ruud Mulder

Vorig jaar is de gemeente Zuidhorn gestart om te onderzoeken wat blockchain voor de overheid kan betekenen. Ze hebben meegedaan met de Dutch Blockchain Hackathon in de categorie Reinventing Government en hebben uiteindelijk gewonnen. Alles draaide hier om waarde-uitwisseling in het Publieke Domein. Het team van Gemeente Zuidhorn bedacht een app en platform op basis van Ethereum-blockchain en smart contracts. Zoiets bouw je natuurlijk niet zo maar even in twee dagen. Maar ondanks de enorme tijdsdruk kwam gemeente Zuidhorn wel als winnaar uit de hackathon. De jury van de Computable Awards 2018 nomineert nu dit project ook in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid.

De use case die de gemeente Zuidhorn verder ontwikkeld heeft, is veel minder ingrijpend.. Er zijn minder koppelingen en technologie nodig. Het betreft hier de Klijnsma-gelden, geld voor kinderen in gezinnen in armoede. Dit budget moet bij kinderen terecht komen. Er mag bijvoorbeeld geen drank voor gekocht worden. Deze case leent zich daarom uitermate voor smart contracts. Dit proces is digitaal te programmeren: in peridode a, mag persoon b de kosten c, d en e uitgeven.

Waren er eerst papieren vouchers die ingewisseld konden worden bij drie winkels, met digitalisering wilde Zuidhorn het beter en flexibeler maken. Het geld moet goed besteed worden. Gemeente Zuidhorn heeft het project als volgt geformuleerd: eerst digitaliseren en als het werkt kijken hoe we blockchain-technologie daadwerkelijk toegepast kan gaan worden. Hier is een stichting uit voortgekomen, Stichting Forus.

Juryoordeel

Gemeente Zuidhorn heeft op een inhoudelijk goede en verfrissende wijze het project aan de jury van de Computable Awards 2018 toegelicht. In detail werd beschreven wat de gedachtegang, het proces, de risico’s en de toegevoegde waarde van het project was. En ook werd er een korte en bondige demo live aan de jury gegeven. Het viel de jury al snel op wat de toegevoegde waarde op het gebied van maatschappelijk belang was van het Kindpakket-project.

Tevens is dit een project dat natuurlijk in de toekomst veel breder ingezet kan gaan worden dan alleen in Zuidhorn. En Zuidhorn gaf ook aan dat de eerste aanzet voor mogelijke samenwerkingsverbanden al opgezet zijn. Al met al is dit een zeer leuke en interessante inzending voor de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid en een terecht genomineerde.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-19T11:43:00.000Z Ruud Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.