Politie scoort nominatie met Het Productiehuis

Genomineerd overheidsproject voor Computable Awards 2018

Dit artikel delen:
Eric Hoefman

Jurylid Eric Hoefman

De wereld waarin de Nationale Politie acteert verandert in een enorm tempo. Technologie wordt hierbij een steeds belangrijker onderdeel en om in te kunnen spelen op veranderingen is wendbaarheid een groot thema. De ict-organisatie van de politie is daarom bezig zich hier zo snel mogelijk op aan te passen. Om dit mogelijk te maken is de afgelopen jaren door honderd ‘rebellen’ ervaring opgedaan met Agile werken. Dit heeft geleid tot een ict-breed programma, Het Productiehuis, waarin achthonderd medewerkers in één keer volledig overgegaan zijn op Agile werken en DevOps. Voor de jury van de Computable Awards 2018 reden om Het Productiehuis van de Nationale Politie te nomineren in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid.

Centraal in Het Productiehuis staat de overtuiging dat ‘doen’ beter is dan erover praten. Het Productiehuis is in mei 2017 gestart en in een paar maanden tijd zijn er vijf productielijnen gerealiseerd! Belangrijkste resultaten tot nu toe: van 688 naar 92 applicaties, tachtig DevOps-teams en veel enthousiasme onder medewerkers en ‘klanten’.

Juryoordeel

Als jury van de Computable Awards 2018 hebben wij veel waardering voor het enthousiasme en de originele manier waarop de Nationale Politie dit project gepresenteerd heeft. Uit alles bleek dat er veel draagvlak was en dat het een project is wat vanuit de medewerkers ontstaan is. Los van het feit dat dit een zeer geslaagde Agile transformatie is waarbij een eigen variant op SAFE geïmplementeerd is, zijn er ook al concrete tussenresultaten te zien op technisch gebied. Het applicatielandschap is enorm gerationaliseerd, er zijn meerdere otap-straten van scratch af aan ingericht, er wordt binnen één sprint daadwerkelijk werkende software opgeleverd en het deployen gebeurt elke dag.

Wat ons als jury ook positief opgevallen is, is dat de politie heel bewust om zich heen gekeken heeft om gebruik te maken van de ervaringen van andere organisaties. Zo is er onder andere bij ING (af)gekeken waar de it-organisatie ook in één keer overgegaan is. Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat er binnen de Nationale Politie klankbordgroepen zijn gemaakt met oud-medewerkers van ING die actief hun kennis en ervaring inbrengen. Voor komend jaar wordt nog nadrukkelijker de samenwerking gezocht met businesspartners en tevens wordt er gekeken naar een verdere inbedding in de organisatie. Al met al een terecht genomineerde in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid.

Terug naar de overige genomineerden
Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-19T11:43:00.000Z Eric Hoefman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.