Smart Groen zet fietser op 1, Enschede genomineerd

Genomineerd overheidsproject voor Computable Awards 2018

Dit artikel delen:
Fred Bons

Jurylid Fred Bons

We kennen het allemaal wel, die kleine ergernissen in het verkeer, zoals verkeerslichten die vlak voor je neus op rood springen. De gemeente Enschede heeft daar iets op gevonden: sneller groen bij verkeerslichten voor fietsers. Enschede is de eerste stad waar dit gebeurt met een slimme app. Zo kunnen met deze toepassing fietsers comfortabeler door de stad fietsen. Voor de jury van de Computable Awards 2018 aanleiding om het project Smart Groen te nomineren in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid.

Na een succesvolle test is dit systeem beschikbaar voor iedereen. Omdat Enschede een fietsstad wil zijn, krijgen fietsers meer prioriteit en kunnen ze vlotter doorfietsen. Stel dat je smartphone merkt dat je op de fiets zit en een verkeerslicht nadert. Je telefoon stuurt dan automatisch een berichtje naar de centrale die de verkeerslichten aanstuurt. De centrale weet dat je eraan komt en zorgt ervoor dat je groen krijgt. Ook al zit je telefoon in je tas. Het klinkt als toekomstmuziek, maar deze innovatie is gerealiseerd in Enschede.

Smart Groen is samen met smart-ontwikkelaar Mobidot en VolkerWessels-onderneming Vialis ontwikkeld. Vialis levert de achterliggende techniek voor de aansturing van de verkeerslichten.

Juryoordeel

De jury van de Computable Awards 2018 in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid is van mening dat er sprake is van een terechte nominatie vanwege het laagdrempelige en direct toe te passen karakter van deze innovatie. Ook de duurzaamheid is naar de opvatting van de jury een groot pluspunt van deze genomineerde: de smart-app daagt reizigers uit om duurzamer te reizen en verbetert de bereikbaarheid in Twente. En zeker ook het feit dat inmiddels nieuwe stappen zijn gezet in de verdere ontwikkeling en uitbouw van de mogelijkheden van Smart Groen zorgen ervoor dat de jury deze nominatie niet meer dan terecht vindt.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-19T11:43:00.000Z Fred Bons
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.