Provincie Zuid-Holland scoort met Smart shipping

Genomineerd overheidsproject voor Computable Awards 2018

Dit artikel delen:
Lennart de Graaff

Jurylid Lennart de Graaff

De provincie Zuid-Holland maakt werk van ‘smart shipping’. Met behulp van sensoren aan de wal en op bruggen en sluizen wordt de aankomsttijd van binnenvaartschepen tot op minuten nauwkeurig realtime aangegeven. Ook het verkeer over weg en waterweg wordt door slim gebruik van ict en datasets optimaal op elkaar aangesloten, waardoor wachttijden bij bruggen zo kort mogelijk zijn. Voor de jury van de Computable Awards 2018 reden om het project Smart shipping te nomineren in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid.

De provincie Zuid-Holland beheert verschillende vaarwegen, waaronder de Gouwe en de Schie. Deze vaarwegen spelen een belangrijke rol bij het verwerken van de groeiende stroom aan goederen. Eén binnenvaartschip kan de lading van veertig tot zestig vrachtwagens vervoeren. De binnenvaart zorgt hierdoor voor minder verkeer op de weg, een goede doorstroming en een betere luchtkwaliteit.

De provincie zet nu in op slimme schepen, op slimme logistiek en op slimme infrastructuur. Ook op de aandachtspunten doorstroming, veiligheid, duurzaamheid en stiptheid. Smart shipping biedt bovendien mogelijkheden voor startups, die aan de slag kunnen met kansen rond inspectietechnieken en manieren om duurzame energie op te wekken langs oevers.

Juryoordeel

De jury van de Computable Awards 2018 in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid vindt dat provincie Zuid-Holland heeft laten zien hoe ze op vernieuwende maar ook praktische wijze alle actoren op de waterwegen bij elkaar heeft gebracht, om op basis van de verzamelde data een grotere voorspelbaarheid te realiseren en daardoor een betere doorstroming. Iets waar duidelijk behoefte aan is en waar in het wegverkeer al enorm veel data wordt verzameld en gebruikt in beslissingen rondom het wegennet.

De hoeveelheid deelprojecten binnen dit thema met verschillende kleinere startup partijen en hogescholen geeft direct de complexiteit maar ook de potentie van dit project aan. Dit vraagt om sterk opdrachtgeverschap vanuit de provincie, waarbij ook het veranderingsproces belicht is. Die verandering ging van traditionele rollen naar die van orchestrator. De presentatievorm onderschrijft het innovatieve karakter van Smart shipping, met leuke storytelling om de aandacht op de inzending te vestigen. Daarom een terecht genomineerde in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid.

Terug naar de overige genomineerden

Smart Shipping in Zuid-Holland

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-19T11:43:00.000Z Lennart de Graaff


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.