Eindhoven krijgt smart society met Smart City StarterK!t

Computable Awards 2018

troffee

Eindhoven heeft als één van de eerdere gemeenten in Nederland de ‘Smart City StarterK!t’ in gebruik genomen. Met de StarterK!t kunnen overheden en andere partijen versneld transformeren naar een smart society. Een smart society heeft toegang tot informatie waarmee de stad schoner, veiliger en comfortabeler kan worden gemaakt. Voor een groep van dertien Computable-experts reden om de digitale transformatie ‘Smart City StarterK!t’ van de gemeente Eindhoven, stichting DITSS, Venturespring, Atos, Pels Rijcken, TU/e en Fontys te nomineren voor de Computable Awards 2018 in de categorie Digitale Transformatie van het Jaar.

De StarterK!t bestaat uit twee ‘koffers’ met verschillende typen instrumenten: beleidsinstrumenten en technologische instrumenten. In de eerste ‘koffer’ bevinden zich beleidsinstrumenten als de Open Data Principes en het IoT Charter van de gemeente Eindhoven. Deze documenten helpen een gemeente (of een andere partij) de transitie naar een smart society in goede banen te leiden en valkuilen te omzeilen. De tweede ‘koffer’ bevat de software die in Eindhoven is ontwikkeld om de veiligheid op het Stratumseind, het grootste uitgaanscentrum van Eindhoven, te vergroten. Ook werd speciale software ontwikkeld die aangeeft of de sfeer op een plek in de stad negatief wordt.

Deze speciale software is in 2017 omgezet naar fiware, waarbij ‘fi’ staat voor future internet. Daarmee is het een van de eerste applicaties in Europa in fiware die is opgeleverd en draait. De gemeente Eindhoven heeft met Atos afspraken gemaakt om de gebruikte fiware-platformcomponenten en de bijbehorende installatiehandleiding gratis ter beschikking te stellen. Andere partijen kunnen daardoor het leergeld dat de gemeente Eindhoven betaalde besparen en in kortere tijd, en bovendien tegen lagere kosten, hun uitgaanscentrum veiliger maken. De Smart City StarterK!t is ontwikkeld door stichting DITSS (Dutch Institute Technology, Safety and Security) en de gemeente Eindhoven, samen met partners Atos, advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken, TU/e en Fontys en werd mede gefinancierd door de MRE (Metropoolregio Eindhoven).

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-05T11:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.