Rijkswaterstaat zet coöperatieve ITS-corridor op

Computable Awards 2018

Rijkswaterstaat werkt, samen met Duitsland en Oostenrijk, aan de invoering van drie coöperatieve intelligente transport systemen (ITS)-diensten met het project Coöperatieve ITS Corridor. Bij coöperatieve ITS-diensten staan voertuigen en weginfrastructuur draadloos met elkaar in verbinding. Ze zijn zo in staat om ‘samen te werken’ aan een efficiënt en veilig verkeerssysteem. Voor een groep van dertien Computable-experts reden om de digitale innovatie ‘Coöperatieve ITS Corridor’ van Rijkswaterstaat te nomineren voor de Computable Awards 2018 in de categorie Digitale Innovatie van het Jaar.

De uitrol van de ITS-diensten levert uiteindelijk een belangrijke bijdrage aan de Europese ontwikkelingen op het gebied van smart mobility. Bij de dienst Road Works Warning ontvangen automobilisten via een beveiligde Wifi-verbinding gedetailleerde informatie over wegwerkzaamheden. Bij de dienst Probe Vehicle Data geven voertuigen via in-car-apparatuur geanonimiseerde informatie aan verkeerscentrales over de actuele omstandigheden op de weg. De dienst Collision Risk Warning zorgt dat weggebruikers worden gewaarschuwd voor een stilstaand voertuig. De diensten dragen bij aan meer veiligheid, minder incidenten en filevorming, een efficiënter gebruik van het wegennetwerk en daardoor een lagere CO2-uitstoot. Het project draagt zorg voor een basis voor allerlei nieuwe coöperatieve diensten die zorgen dat weggebruikers betere ondersteuning krijgen tijdens hun reis.

Nederland wil innovatieve systemen voor reisinformatie en verkeersmanagement op grote schaal beschikbaar krijgen. Zowel in Nederland, als daarbuiten. Hiervan profiteren niet alleen verkeersdeelnemers en wegbeheerders, maar ook marktpartijen en dus de Nederlandse economie. In Nederland voert Rijkswaterstaat het project uit in samenwerking met marktpartijen die bijvoorbeeld zorgen voor de apparatuur langs de kant van de weg of after-market devices die de signalen kunnen ontvangen, zenden en verwerken. Het Nederlandse projectteam van Rijkswaterstaat werkt samen met geïnteresseerde marktpartijen en de nationale ronde tafels aan de specificaties voor drie te ontwikkelen coöperatieve diensten.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-05T14:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.